Színházi nevelés

MULTIVERZUM, 7 nap - osztálytermi előadás (Eve Ainsworth 7 nap c. regénye nyomán)

A 2023-2024-es évadban ifjúsági bérletben a Pelikán Fészekben tekinthető meg az előadás.

Osztálytermi előadásunkat  iskolákban, tantermekben játsszuk. Az előadás után a gyerekekkel beszélünk az előadásban felmerült kérdésekről, helyzetekről. A részvétel nem igényel a nézőktől semmiféle előismeretet, felkészülést. Egy alkalommal (két tanóra) egy osztály vagy egy iskolai csoport (35-40 fő) vehet részt az előadáson.

Tantermi előadásunk a bullyng jelenségére fókuszál. Két kamaszlány kegyetlenül őszinte naplóbejegyzésein keresztül tárja fel a bántalmazóvá és áldozattá válás folyamatát, önértékelési problémáikat, az őket körülvevő felnőttek toxikus kapcsolatait.

Eve Ainsworth 7 nap című ifjúsági regénye egy iskolán belüli bántalmazás története; egy zaklatás folyamatát mutatja be és attól különleges, hogy váltogatja a bántalmazó diáklány és a bántalmazott diáklány nézőpontját: hét napjukat ismerhetjük meg a naplóikból. Az intim betekintés révén feltárulnak a személyes okok, szomorú körülmények, családi hátterek, önértékelési zavarok, és így döbbenetes felismerésekre jutunk. 

A Vörösmarty Színház tantermi előadása még élesebben mutatja be az eseményeket. Míg a regényben napokra lebontva, felváltva olvashatjuk az egyes napok konfliktusait - először az egyik, aztán a másik lány szemszögéből -, addig Kerkay Rita rendező szinte összemontírozza ezeket az összeütközéseket, mintegy kimerevítve ezeket a brutálisan kegyetlen pillanatokat és még érzékletesebbé téve a lehetséges feloldást, ami megnyugvást hozhat a nézők számára. 

Az előadásban csak a két főszereplő, a bántalmazó és az áldozat jelenik meg, Ballér Bianka és Kiss Diána Magdolna személyében. 

A cselekmény röviden: 
Dia a szép és népszerű lány mindenkin átgázol és mindenkibe belemar, lenézi a lúzereket és a csicskákat. Elsődlegesen kiszemelt áldozata az önmagát betegesen alulértékelő, szorongásra hajlamos Bia.   

Az előadás kőkemény őszinteséggel engedi szabadjára a két lány lelkében dúló viharokat és sokkolóan be a családi körülményeiket, az indítékaik valós forrását. Az igazi bántalmazók maguk a szülők, akik felelőtlen tudatlanságban örökítik át a saját csicskaságukat, alkoholizmusukat, társfüggőségüket, miközben halvány fogalmuk sincs saját kamasz gyermekük lelki drámáiról.

De mit várhat egy kiskamasz egy olyan szülőtől, aki a saját démonaival sem képes megküzdeni? Már néhány lesajnáló szó, izomból odavetett mondat mekkora rombolást tehet egy fiatalember önképében!  A borzalmakat, amiket Dia elkövet, valójában nem ő, hanem az alkoholista apja és a társfüggő / csicska anyja követi el. A borzalmakat, amiket Bia elszenved, valójában a saját anyjától örökölt lúzer szerep miatt szenvedi el.

Ennek a két lánynak egy hajszálon múlik az élete. 

Szereplők, alkotók

  • Ballér Bianka és Kiss Diána Magdolna
  • Dramaturg - Perczel Enikő
  • Foglalkozásvezető: Lőrincz Zsuzsa
  • Zene - Matkó Tamás
  • Díszlet és jelmeztervező – Kerkay Rita
  • Rendező: Kerkay Rita
     

Julius Caesar - tanítási segédlet

Kedves Pedagógusok!
Jelen tanítási segédlet a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Julius Caesar című előadásához készült, középiskolai korosztály számára, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az előadás nézés előkészítéséhez és az élmény feldolgozásához. A segédletet úgy állítottam össze, hogy az előkészítő feladatokhoz ne legyen szükséges a shakespeare-i szöveg ismerete, de ne is jelentsen hátrányt. A feladatok során a diákoknak lehetőségük van csapatban dolgozni, reflektálni az előadásban látottakra, kreatívan, alkotáson keresztül jeleníthetik meg értelmezéseiket. Remélem nem csupán a színházi élmény hasznos kiegészítéseként funkcionál majd, hanem jó szórakozásként is! >> Julius Caesar

Antigone - tanítási segédlet

Kedves Pedagógusok!
Jelen tanítási segédlet a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Antigone című előadásához készült, középiskolai korosztály számára. Célunk, hogy a kiadványban található játékok, témafelvetések segítségével a diákok felkészülhessenek a színházlátogatásra, előzetesen ismerkedjenek az előadás központi kérdéseivel, színházi és irodalmi formanyelvével, illetve, hogy az előadás megtekintését követően struktúráltan oszthassák meg egymással élményeiket. A segédlet összeállításában fontos szempont volt, hogy az előkészítő feladatok nagy része szövegismeret nélkül is megoldható legyen, amennyiben a diákok az előadás megtekintése előtt nem foglalkoztak még a drámával. >> Antigone - tanítási segédlet


Az ember tragédiája 2.0 - tanítási segédlet

Kedves Pedagógusok!
Jelen tanítási segédlet a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Az Ember Tragédiája 2.0. című előadásához készült, középiskolai korosztály számára. Célunk, hogy a kiadványban található játékok, témafelvetések segítségével a diákok felkészülhessenek a színházlátogatásra, előzetesen ismerkedjenek az előadás központi kérdéseivel, színházi és irodalmi formanyelvével, illetve, hogy az előadás megtekintését követően struktúráltan oszthassák meg egymással élményeiket. A segédlet összeállításánál azonban arra is figyeltünk, hogy a gyakorlatokhoz ne legyen szükséges egyik műnek (Madách: Az Ember Tragédiája; Darvasi-Márton-Tasnádi-Závada: Az Ember Tragédiája 2.0.) ismerete sem, így akár a tananyagba illesztve Az Ember Tragédijájához is érdekes ellenpont lehet abban az esetben is, ha az előadás megtekintésére nincsen lehetőség. Dobos Eszter, Hollósy Réka >> Az ember tragédiája 2.0 - tanítási segédlet

 

MIKVE - tanítási segédlet

Kedves Pedagógusok!
Jelen tanítási segédlet a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Mikve - A megtisztulás fürdője című előadásához készült, középiskolai korosztály számára. Célunk, hogy a kiadványban található játékok, témafelvetések segítségével a diákok felkészülhessenek a színházlátogatásra, előzetesen ismerkedjenek az előadás központi kérdéseivel, színházi és irodalmi formanyelvével, illetve, hogy az előadás megtekintését követően struktúráltan oszthassák meg egymással élményeiket. Hollósy Réka >> MIKVE - tanítási segédlet


Lázár Ervin program a Vörösmarty Színházban

A Vörösmarty Színház is csatlakozott a Lázár Ervin Programhoz, amelynek célja az, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden általános iskolai diák (1-8. évfolyam) tanévenként egyszer térítésmentesen juthasson színházi élményhez. Teátrumunkban jelenleg A Diótörőcske c. előadást kínálja a programban résztvevő intézményeknek.


Bűn és bűnhődés beavató foglalkozás

A középiskolai csoportoknak elérhető, Bűn és bűnhődéshez kapcsolódó társasjáték alapú foglalkozásunkban a résztvevők saját maguk által alkotott karaktereiken keresztül szembesülhetnek a mű szereplőinek döntéshelyzeteivel. Várjuk az intézmények jelentkezését a térítésmentes foglalkozásokra! Bővebb információ itt.