Az én karácsonyom

A karácsony ünnepi szokásai sok helyen nagyon hasonlóak, ugyanakkor minden családnak megvannak az évek során kialakult tradíciói, saját kis rítusai és szertartásai, amelyek személyes élménnyé varázsolják az ünnepet. Sorozatunkban a Vörösmarty Színház színészeit kérdezzük meg, hogy számukra mit jelent a karácsony, hogyan élik meg az év legmeghittebb napjait és milyen meghatározó emlékeket hoznak a múltból.

 

Andrássy Máté: A karácsony a nagy család ünnepe!

Elsőként Andrássy Máté mondta el milyen az ő személyes, nagycsaládos karácsonya.

Mivel hatan vagyunk testvérek, én egy valódi,  klasszikus nagy családban nőttem fel. Időközben ez a nagy család még nagyobbra bővült, sógorokkal, menyekkel, gyerekekkel, unokaöccsökkel, hugokkal és a szüleim nagy örömére egyre több unokával. A karácsony számomra ennek a nagy családnak az ünnepe. Megünnepeljük azt, hogy nem vagyunk egyedül, hogy így nézünk szembe az élet nehézségeivel. Meg úgy általában Jézus születésén keresztül, megünnepeljük az életet. 

Vannak olyan karácsonyi emlékek, amelyeket még évek múlva is emlegetni szoktunk. Neked van ilyen emlékezetes karácsonyi történeted?

Egy ekkora családban ne lenne? Nagybátyám a karácsonyfa mellett kérte meg Japán származású felesége kezét. A nagymamám akkor még velünk volt, azóta sajnos már meghalt. De kisfiúként, az egyébként is megható karácsonyi ünnepet megkoronázta ez a leánykérés, amit így, utólag tudok csak igazán értékelni.  Főleg nagymamám miatt, aki még az esküvőn is ott volt, még látta, ahogy a fia kimondja az igent Nem sokkal később elment közülünk.

Mindenki számára vannak olyan elemei az ünnepnek, ami nélkül elképzelhetetlen ez az időszak. Ha el kellene mondanod, hogy mi az, ami nélkül Andrássy Máté számára nincs a karácsony, mi lenne az?

Nálunk 25-én találkozik a nagy család, és mindenki készül, hogy elkápráztassuk egymást, valami finomsággal. Rengeteg ételt hordunk ilyenkor össze, sőt, van aki hetekig tervezi milyen fogást készít és dob be a közösbe. Persze mindenből a lehető legjobbat, nagy mennyiségben. Természetesen minden évben nagy szükség van utána az ételhordókra, régi fagylaltos dobozokra. Ilyenkor minden család élelmezési gondjai  meg vannak oldva Szilveszterig.