Börcsök Enikőre emlékezünk

2021. 02. 11.

Ma kísérik utolsó útjára a pályafutását Székesfehérváron kezdő Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművészt. Fájó szívvel búcsúzik Tőle teátrumunk társulata. 

Február 11-én tartják meg Börcsök Enikő temetését, aki elhúzódó, súlyos betegség után január 28-án, az ötvenharmadik születésnapján hunyt el.

Börcsök Enikő Mezőtúron született. 1987-től 1991-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjaként tanult, Marton László osztályában. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház társulatának tagja.

Közel száz színházi előadás és két tucat film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez. Az utóbbi években rendezőként is letette névjegyét, emellett pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, egyik osztályvezető tanára. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja.

Börcsök Enikő 1984-1991 között számos székesfehérvári színházi előadásban szerepelt. Az alábbi lista a Videoton Színpad, illetve az abból lett Szabad Színház előadásait, illetve az az idő tájt önálló társulattal még nem rendelkező Vörösmarty színházas szerepeit tartalmazza.

Előadásai a Vörösmarty Színház színpadán:
Horgas Béla: Álomjáték (rendező: Adorján Viktor), B.l. Vasziljev: Csendesek a hajnalok; a Rádiós szerepe (rendező: Adorján Viktor), Arthur Miller: Pillantás a hídról (rendező: Bujtor István), Alexandre Dumas: A három testőr; szobalány (rendező: Mrsán János).

Előadásai a Szabad Színházban:
Szophoklész: Antigoné (rendező: Boldizsár Péter), Voskovec–Werich: A nehéz Barbara (rendező: Boldizsár Péter), Boldizsár Péter: Legyen a tenger! (rendező: Cserhalmi Géza), Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde (rendező: Boldizsár Péter) Müller Péter: Porond (rendező: Cserhalmi Géza), valamint több alkalommal közreműködött versmondóként a Látó-kör irodalmi előadásaiban (rendező: Bobory Zoltán).

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Portréfotó: MTI / CZIMBAL GYULA