A reneszánsz ember a színházban

2020. 11. 03.

Év végégig látogatható emeleti Galériánkban Kocsis András Sándor, egy valódi reneszánsz ember tárlata. Látható itt különleges frigy művészvilág és aktualitás között, korszakok és korszakalkotók között két és három dimenzióban. Kocsis András Sándor harminc éve igazgatja az egyik legnagyobb magyar könyvkiadót, a Kossuth-ot, amelynek gondozásában szeptemberben megjelent Az ember tragédiája 2.0, Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál műve. 

A karantén időszak alatt készült az a tizennégy festmény, amely Kocsis András Sándor kiállításának gerincét adja. Párhuzamosok és ellentétek, műfajokon és korszakokon átívelő gondolattársítások ezek, mint például a koronavírussal ábrázolt Rembrandt, de Munkácsy, Frida Kahlo és Modigliani is megihlette az alkotót.

"Van, amibe próbáltam humort, némi szarkazmust belevinni, lásd a Picasso kék korszakából a vasaló nő Dalíval összehozva, akinek éppen az Elfolyó idejét vasalja. Sokan megkérdezték, hogy honnan jönnek ezek, nagyon nehéz erre válaszolni, ezek jönnek."

A kiállításon a festmények mellett egy harminckét portréból álló,  a szobrász-ént bemutató sorozat is látható, amely rendkívül szuggesztiven ragadja meg az ábrázolt ismert magyar alkotók, gondolkodók arcvonásait.

Kocsis András Sándort középiskolásként a festészet és szobrászat érdekelte, egyetemistaként diaképeket készített. Sok-sok év kihagyás után tíz éve a fotózás lett az igazi szenvedélye. Nem tartja magát sem művésznek, sem iparosnak. Lát és láttat.