Verskoncerttel ünnepelte Székesfehérvár a Magyar Kultúra Napját

2019. 01. 23.

Magyar költők megzenésített verseiből összeállított, különleges verskoncerttel ünnepelték a magyar kultúra napját kedden este a Vörösmarty Színházban, napjaink egyik legnépszerűbb előadóművésze, Szirtes Edina Mókus közreműködésével. Hagyományosan ezen az alkalmon adják át minden évben a “Pro Cultura Albae Regiae” díjat. Idén Komlósi József könyvtáros, intézményvezető vette át a város egyik legjelesebb elismerését.

Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és a rendvédelmi szervek képviselői, illetve a közművelődési és oktatási intézmények vezetői vettek részt a magyar kultúra napja alkalmából rendezett színházi ünnepségen.

Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki a kultúra területén dolgozó szakembereknek és intézményvezetőknek, akik nem csak az ünnepnapokon, de a szürke hétköznapokon is teszik a dolgukat azért, hogy Székesfehérvár kulturális és közösségi élete folyamatosan fejlődjön.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: „Városunk komoly kulturális intézmények, értékek nélkül elképzelhetetlen, és szakemberek nélkül nem építhető… A kultúra, az intézményeink, a különféle programok hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Székesfehérvár kulturális életére és a folyamatosan fejlődő értékrendszerére büszkék lehetünk! Mindez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk és nincs feladatunk! Mindig, minden korszakban meg kell találnunk az értékeinket és segítetünk kell a minőség előretörését, a fiatalok bekapcsolódását. Régiós központként segítenünk kell azt is, hogy Fehérváron és környékén minél többen hozzájussanak az értékekhez!”

Hagyományosan az ünnepi est keretében adják át évente a város egyik legjelesebb elismerését, a “Pro Cultura Albae Regiae” díjat. Olyan személyek, közösségek vagy együttesek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységükkel gazdagították Székesfehérvár kulturális életét és szolgálták a polgárok művelődését. Idén Komlósi József könyvtáros, intézményvezető kapta a díjat kimagasló szakmai tevékenysége és sok évtizedes, elhivatott munkája elismeréseként.
Komlósi József köszönetét fejezte ki azoknak, akik felterjesztették a díjra, és végül neki ítélték azt. Elmondta: „Remélem, nem tűnik álszerénységnek, hogy négy éven belül én vagyok a második könyvtáros, aki megkapta ezt a díjat. Úgy gondolom, hogy ez nem csak nekem, hanem a Vörösmarty Mihály Könyvtár valamennyi munkatársának az elismerése!”

A díjazott 1958. február 5-én született Székesfehérváron, már gyermekkora óta meghatározó szerepet töltöttek be életében a könyvek és a humán tantárgyak. 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Felsőfokú végzettségeit munka mellett szerezte meg Szombathelyen, majd az ELTE-n. Ezután is folyamatosan képezte magát. Többek között elvégezte az Országos Széchényi Könyvtárban az antikváriusi és becsüs tanfolyamot, majd később a könyvtári szakfelügyeleti tanfolyamot. Szakfelügyelőként több mint tíz éve ellenőrzi a könyvtárakat, részt vesz a szakmai pályázatok elbírálásában, és segítséget nyújt a könyvtári informatikai rendszerek fejlesztésében. 1999. március 15-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, majd 1999 októberétől 2009 októberéig vezette az intézményt. 2010-től a Városi Könyvtár Széna téri könyvtárának munkatársa lett, majd a Budai úti könyvtárban lett olvasószolgálat-vezető. Számára az olvasó magas szintű kiszolgálása a legfontosabb.

A díjátadót ünnepi műsor követte. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek Szirtes Edina Mókus, a Szirtes Quintet, illetve a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián előadásában. Az összeállítás magában hordozta a klasszikus zenei értékrendet és a hagyományokat, de mindvégig ötvözte azt számos zenei stílussal, így megjelent a jazz, a folkos lüktetés, a kamarazenére jellemző finom, kidolgozott szólamvezetés és a világzene is. 

Szöveg: Havasi Tímea // Fotó: Maczkó Csaba