Híreink

A Vörösmarty Színház legfrissebb hírei

Tóth Ildikó a cannes-i filmvásznon!2019. 05. 22.

Moldovai Katalin Ahogy eddig c. rendezői diplomafilmje 2000 alkotás közül került be a legjobb 17-be a 72. cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába. A film Tóth Krisztina azonos című novelláját dolgozta fel, a főszerepben színművésznőnk, Tóth Ildikó is látható. A verseny május 23-án lesz, hajrá, Ildi! :)

Tovább olvasom

Georges Banu francia kritikus elismerő szavai Horváth Csaba rendezéséről2019. 05. 15.

Bertold Brecht - Baal c. költői darabját vitte színre Horváth Csaba március elején a Pesti Színházban. Fizikai tagozatvezetőnk különleges rendezéséről az elismert francia kritikus és színháztörténész, Georges Banu írt Autofictions et solitudes című cikkében, amely az Art Press című francia folyóiratban jelent meg májusban.

Tovább olvasom

Kovács Tamás: Az ember hamar rájön, mennyi gát van benne2019. 04. 25.

Hogyan látják a világot azok a tehetséges huszonéves színészek, akikből a következő évtizedek Jávor Pálja vagy Mikó Istvánja lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és robbanékonyak – őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, csakúgy, mint kolléganőik esetében, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

Tovább olvasom
" allowfullscreen>

„A személyességben hiszek!” - interjú Hirtling Istvánnal2019. 04. 09.

Szerepet vállalni nemcsak a színpadon lehet, hanem egy nemes ügyért is. Hirtling István hat éve tagja a Vörösmarty Színház társulatának, így nem volt kérdés részéről, hogy az ARTeatreum Alapítvány felkérésére ő is igent mondjon és hozzájáruljon a Pelikán udvar kapujának felújításához. 

Tovább olvasom

“Muszáj, hogy az ember néha kibillentse az életét és beletaszítsa magát ismeretlen helyzetekbe” – interjú Tóth Ildikóval2019. 03. 28.

Tóth Ildikó, Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja. Sok évnyi szabadúszás után lelt otthonra egy kőszínházban, ahol pár évvel ezelőtt az évad színésznője, tavaly pedig az évad művésze címet is elnyerte. A színház világa kisgyerekként ejtette rabul, a diploma megszerzése után pedig először a Radnóti, majd a frissen alakult Új Színház tagja lett.

Tovább olvasom

„Az embernek tudnia kell magáról, mit jelent a színpadon” - interjú Váradi Eszter Sára színésznővel2019. 03. 20.

„A nő: mindennel pajtás, eleven,/csak az aprózó észnek idegen./A tétlen vizsgálótól összefagy;/mozogj és mozgasd s már királya vagy” – írja Weöres Sándor a Rongyszőnyeg 143. versében. Ez jutott eszembe, amikor szombat délután Váradi Eszter Sárával beszélgettem. És még az, hogy skatulyákból nem kicsapongással lehet szabadulni, hanem a kiteljesedés vágyával. 

Tovább olvasom

Závodszky Noémi: "Nem elmenekülni kell a félelem elől, hanem bele kell állni a helyzetbe!"2019. 03. 04.

Pályája elején egy évadot töltött Pécsen. A fizetését mindeközben arra költötte, hogy minél többször hazautazzon Budapestre, mert az volt az a város, ahol valóban otthon érezte magát. Aztán amikor a Grease-t játszották Fehérváron, viszonylag kevés idő alatt megszeretett itt lenni. Szívébe fogadta a színházat, az embereket, a feladatait és talán azt, milyen nyitottsággal, figyelemmel fogadták őket. 

Tovább olvasom

Nem akarok beleszokni valamiféle komfortzónába2019. 02. 26.

Szinte a pályája elejétől „tudom” a nevét, de voltak hosszabb periódusok, amikor láthatatlanabb volt számomra. Jelenleg társulati tag Székesfehérváron. A színház a tavalyi év végén mutatta be a Az ember tragédiáját, melynek egyik különlegessége, hogy négy rendező állította színpadra a drámát. Ennek kapcsán beszélgetett a Tragédiáról, színházról Kuna Károllyal Marton Éva.

Tovább olvasom

Szóval győzni Kozáry Ferenccel2019. 02. 19.

Február 11-én újabb mentornappal folytatódott a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntős versenyzőinek felkészítése. A tizenkét diák pallérozásával ezúttal Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze foglalkozott. A döntőre március 8-án kerül sor a Hiemer-házban.

Tovább olvasom