Egyedülálló összművészeti bérletet kínálnak a székesfehérvári kulturális intézmények

2023. 11. 02.

 

Az Ars Regia egy olyan egyedi, összművészeti programkínálat, amely Székesfehérvár kulturális intézményeinek közreműködéséből született. A programban résztvevő intézmények olyan különleges előadásokat kínálnak a közönségnek, amelyek a helyi kulturális értékeket mutatják meg. 

 

„Nagyon kevés olyan város van az országban, ahol a különböző előadóművészeti műfajokban dolgozó professzionális intézmények képesek ilyen jellegű bérlet közös megtervezésére, megvalósítására. Székesfehérvár ilyen város. Egyetlen bérlet keretében vonultatja fel kulturális értékeit az együttműködés, összefogás pozitív üzenetét hordozva.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki az összefogásért a város közössége, különösen a kultúrára  fogékony polgárok nevében. Szavai szerint a bérlet kulturális missziót is teljesít, mert a bérletvásárlók olyan műfajokkal ismerkedhetnek meg, amik eddig talán távolabb álltak tőlük, és az intézmények közti átjárás is nyitottabb lesz.

 

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, hogy azért páratlan ez a bérletkínálat, mert kevés olyan város van Magyarországon, ahol ilyen sok előadó-művészeti műfaj képviselteti magát, és Székesfehérvár az első, ahol ezek az alkotóközösségek ilyen magas szintű közreműködésben vesznek részt. A Vörösmarty Színház Tizenkét dühös ember című produkcióját azért ajánlja, mert az előadás olyan társadalmi problémákkal szembesíti a nézőket, amelyeket a mindennapi életükben is megtapasztalhatnak. Megemlítette, hogy beszélt az előadás rendezőjével, Cserhalmi Györggyel, aki boldog, hogy tovább él a produkció. Szikora János elmondta róla, hogy milyen nagy tehetségű művész, valamint hogy milyen különleges érzéke van a színészekkel való közös munkához, amire a kitűnő alakítások a bizonyíték. 

 

Az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Juhász Zsófia elmondta, hogy számukra azért is kiemelkedően fontos ez a kezdeményezés, mert a Táncra Magyar! (Verslábak) című előadás Petőfi életét modern stílusban, fiatalosan dolgozza fel: Majoros Róbert művészeti vezető a táncosokkal szoros együttműködésben alkotta meg a produkciót.

 

A városban nagy az igény az opera hagyományára, ezért is esett a választás a Szöktetés a Szerájból című daljátékra, mondta el Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. A koncertszerű operaelőadás a szerelem témáját járja körül Mozart keleties dallamaival. Dobszay Péter, az előadás karmestere olyan hangulatot teremt a színpadon, hogy koncert közben valódi kommunikáció alakul ki az alkotók és a közönség között. 

 

A Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Egerházi Attila elmondta, hogy nagyon jó érzés a székesfehérvári kultúra flottájában részt venni, inspiráló, hogy ez a közös bérlet megvalósul. Carmen című táncszínházi előadásuk témája a szenvedély, a vágy és a féltékenység. Egyediségét a zene, a tánc és a látványelemek különleges egysége adja. A 2020-as bemutató után csupán néhány alkalommal volt lehetőségük játszani az előadást, így külön öröm számukra, hogy ezen exkluzív bérlet keretében újra láthatja a közönség.

 

A sajtótájékoztató után a polgármester, dr. Cser-Palkovics András és Lehrner Zsolt, alpolgármester vásárolták meg az első két bérletet. 

 

Az Ars Regia bérlet kínálata:

A Vörösmarty Színház a Tizenkét dühös ember című előadással várja a nézőket. A jól ismert történetet Cserhalmi György állította színpadra.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában a Szöktetés a Szerájból című daljáték elevenedik meg a színház nagyszínpadán a Junior Príma-díjas Dobszay Péter vezényletével. A koncertszerű előadásban közreműködik a Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica).

A Székesfehérvári Balett Színház a Carmen című táncszínházi produkcióval kápráztatja el a közönséget, amelyet Egerházi Attila koreografált. A klasszikus történet az alapvető emberi érzelmeket veszi górcső alá.

Az Alba Regia Táncegyesület a Táncra Magyar! (Verslábak) című előadását mutatja be, melyet Petőfi Sándor különleges életútja ihletett. Néptánc, népdalok és prózai jelenetek is színesítik a közel egyórás produkciót, amelyet Majoros Róbert művészeti vezető álmodott meg.