Színház! Szerelem! Szeretem! - íme a 2022/23-as évadunk

2022. 06. 03.

Kihirdettük 2022/23-as évadunkat! Ismét változatos, minden igényt kielégítő műsorral készül az ország egyik leghíresebb társulata. Ősbemutató, Shakespeare, Beatles, operett, és még több zene...

Csapjunk is a húrok közé, ha már az Évadnyitón a Vörösmarty Színház nemhivatalos nemszínészzenekar, a GabiKvArt olyan pompásan muzsikált… Az évadot a Nagyszínpadon októberben Shakespeare Julius Caesar-ja nyitja. Hogy az eszmék összecsapása után lehet-e embernek maradni – erre Bagó Bertalan rendező keresi a választ a társulattal. Novemberben hazai pályán is bemutatkozik a Játékszínnel koprodukcióban készült Adáshiba, szintén Bagó Bertalan rendezésében, Varga Lilivel, Gáspár Sándorral, Kovács Tamással és Imre Krisztiánnal. Decemberben könnyedebb vizekre evez a társulat, Forgács Péter rendezi meg a Beatles.hu című zenés ámokfutást a liverpooli gombafejek tündökléséről, nyilván sok-sok zenével. Áprilisban egy ősbemutatónak ad otthont a fehérvári színház, Totth Benedek A jeruzsálemi király című kalandtörténet az Aranybulla korába repít majd Horváth Csaba irányításával. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója pedig egy cintányéros, cudar operett, a Mágnás Miska lesz, Telihay Péter rendezésében, aki egy egészen új oldaláról vizsgálja meg ezt a remekművet, méghozzá a nők oldaláról.

A Nagyszínpadon emellett egy állati jó családi musical, A vadak ura mutatkozik be, egyebek mellett a nagysikerű Fame előadás szereplőivel, valamint a Komáromi Jókai Színház hőskereső története, a Csónak, avagy előttünk a vízözön Bagó Bertalan rendezésében.

A kisszínpadok kínálata ismét rengeteg izgalommal kecsegtet. A Kozák András Stúdióban januárban Albee drámáját Czukor Balázs viszi színpadra Tóth Ildikóval és Sághy Tamással a főszerepben. A Nem félünk a farkastól egy vérbeli és vérre menő kamaradarab, amelyben egy házaspár minden rejtett indulata és mérge különös módon tör felszínre egy átlagos szombat éjszakán. Tavasszal minden idők legérdekesebb hitvitáját, Lessing Bölcs Náthánját tűzik műsorra Szikora János rendezésében.

A Pelikán Fészekben Lőrincz Zsuzsa rendezi meg a Petőfi rock-ot fiatalok részvételével. A Vörösmarty Színház kisszínpadára októberben érkezik A nyár Weingarten tollából, Molnár G. Nóra rendezésében. Novemberben Szőcs Géza Te mentél át a vízen? zenés (nem)létének ad otthont a Pelikán (rendező: Szabó K. István), januárban pedig egy jókedvű musical-revü, a Te édes, de jó vagy, légy más! mutatkozik be Lendvai Zoltán rendezésében. Májusban az Odaadó hívetek, Surik című előadás rendezése után ismét Ulickaja művel jön Kerkay Rita, ez pedig az Unokám, Benjamin.

A Vörösmarty Színház legnépszerűbb előadásai továbbra is műsoron maradnak: A cégvezető, A Vágy nevű villamos, az Antigone, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, Az öreg hölgy látogatása, a Szentivánéji álom, a Boeing, Boeing, a FAME, A padlás, a Diótörőcske, a Trianon és Az ember tragédiája 2.0.

Az évadhirdető eseményen továbbá Szikora János igazgató bejelentette, hogy a Székesfehérvári Balett Színházzal és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közösen a Vörösmarty Színház életre hív egy új ún. „Hármas” bérletet, amelybe mindhárom székesfehérvári alkotóközösség delegál egy-egy műsort. A színház fennállásának 150. évfordulója kapcsán arról a lelkesítő történetről is beszélt, ami a Vörösmarty Színház építéséhez kötődik. A Vörösmarty Színházat annak idején nem állami pénzből építették, hanem a fehérvári polgárok által alapított részvénytársaság kezdte építeni ezt az épületet. "Ugyanilyen lelkesítő volt az is, amikor elmesélték nekem, hogy amikor a 2. világháborúban bombatalálat érte az épületet és sokáig, évtizedekig a Fő utcán egy romos épület éktelenkedett, akkor újra összefogtak a fehérváriak és kitalálták, hogy téglajegyeket gyűjtenek: az ezekből összejött pénzből kezdett újra felépülni a színház.” - mondta Szikora János, hozzátéve, hogy ugyanilyen lelkesítő volt, amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtek pártolójegyeket kibocsátani azért, hogy a Pelikán udvarba vezető bejárat, a Pelikán kapu megújulhasson és a magyar színháztörténet egyik legszebb emlékét őrző épületéhez méltó bejáratot kapjon a Pelikán udvar.

„Ugyanez a lelkesítő érzése fogott el minket akkor is, amikor a pandémia után újra megnyitottuk a kapukat, és visszatértek a nézők. Ezt a színházszeretetet szeretnénk viszonozni az új évadban is a sokszínű műsortervvel, hiszen klasszikus és kortárs, komédia és tragédia egyaránt megtalálható benne.”

 


Tartozzon Ön is bérleteseink közé!