Az UNICEF és a Vörösmarty Színház együttműködése

2022. 05. 16.

Május 13-án – hosszas előkészítés után – indult útjára az UNICEF Magyarország és a Vörösmarty Színház együttműködése. Az első közös program egy Antigone közönségtalálkozóval egybekötött Lelki egészségóra volt a Pelikán Fészekben.

A kiindulási pont érdekes módon az előadás díszlete volt. A rendező Nagy Péter Vereckei Rita díszlettervezővel egy olyan világot álmodott meg az Antigone-nak, amely egyértelműen az aleppoi állapotokra utalt. Eredetileg innen jött az együttműködési ötlet az UNICEF-fel, hiszen a szervezet itt is több mint 10 éve jelen van, segítve az ott élő gyerekeket. A történelem aztán közbeszólt, hozzánk jóval közelebb került a szörnyűség, Ukrajnában kitört a háború. A földrajzi és időbeli közelség, az információk sokszor szüretlen és gyors áramlása miatt a most felnövő generációnak is meg kell küzdenie a szomszédban dúló háború okozta szorongással. A Lelki Egészségóra ebben is segít, hiszen, ahogy Kovács-Gál Nóra, az UNICEF lelki egészség trénere is fogalmazott, az óra fókuszában a gyermekek mentális egészségének fejlesztése, különböző módszerek, technikák elsajátítása áll: „Nem csak frontálisan, hanem csoportmunkában dolgoznak föl a gyermekek egy-egy szituációt, és együtt megbeszélve próbáljuk a mentális egészséget fejleszteni, pozitív irányba fordítani a gondolatokat, érzelmeket, szavakat és tetteket. A jelenlegi ukrajnai háborús konfliktus szintén egy olyan dolog a pandémia lecsengése után, ami frusztrációt, nehézséget okozhat a fiatalok számára, ebben is tud a Lelki Egészségóra segítséget nyújtani. Az Antigoneban zajló konfliktusok, problémák, reakciók összeköthetőek az órán azokkal a technikákkal, amik szintén segíthetnek egy kicsit jobb irányba billenteni a mentális jóllétet.”

A meghirdetett programon három fehérvári középiskola több mint 50 diákja vett részt. Az Antigone című előadás rendezője Nagy Péter tartott közönségtalálkozót, ahol a dráma főbb csomópontjaira mutatott rá, a trauma fogalmát járva körül, keresve a választ napjainkban is aktuális kérdésekre: „Azt gondoltuk, hogy a téma olyan, amiben lehet kapcsolódási pontot találni. Az Antigone-t mindig a hatalommal való szembenállás drámájaként, tételdrámaként, vagy konfliktusdrámaként értelmezik előszeretettel. De nekem az az érzésem, hogy ennél sokkal több és sokkal személyesebb, emberibb dologról van szó: a traumákról, és az azokhoz való viszonyról, az arra adott válaszokról. Ezek jelennek meg. Ha a tragikus hőst megnézzük, aki számomra Kreón egyértelműen, akkor látjuk, hogy ő az, aki a legkomolyabb feladattal szembesül. Azt gondolom, hogy aki megnézi, és összeáll benne ez a kép, az mindenképpen ezáltal gazdagodni tud, vagy erre tud emlékezni, ha esetleg egy nehéz pillanattal szembesül az életben, akkor azt ne érezze példanélkülinek.”

ANTIGONE: Varga Lili, Molnár G. Nóra

Öröm volt látni, ahogy a fiatalok ellepték a Pelikán Fészket, hogy aktívan részt vettek a feladatokban és igazán nyitottan és érdeklődően hallgatták az Antigone megfejtését. Így jöhetett létre egy igazán win-win helyzet, de ezt talán Nagy Péter fogalmazta meg legpontosabban: „Nyilván jó a színháznak, ha van közönsége, de a társadalomnak is jó, tehát a közönségnek, vagy a közösségnek, hogyha van színháza. Ez egy olyan felület, olyan találkozási pont, amiben a közösségnek egyre kevesebb lehetősége van hasonlóra. Ezeket muszáj elkezdeni építeni, és tudatosítani ezeket az élményeket is egymásban, ebben a világban.”

ANTIGONE: Andrássy Máté, Sághy Tamás

Azon túl, hogy a Vörösmarty Színház igyekszik a felnövekvő generációnak is segítséget nyújtani, az UNICEF-fel való együttműködés másik alappillérét is letették. Hiszen amikor a szomszédban háború dúl, minden kérdőjelből felkiáltójel lesz. A székesfehérvári Vörösmarty Színház közönsége most az Ukrajnában maradt gyerekeken is segíthet.

Ukrajnában ma több mint 7 és fél millió gyerek nem élheti úgy tovább az életét, ahogy az orosz invázió előtt. Metróaluljárókban, óvóhelyeken várják a reménytelibb holnapot. Az alábbi honlapon csatlakozhatnak a színház adománygyűjtő kampányához; ha minden megvásárolt színházjegy- vagy bérlet mellé csak 500 forintot adományoznak, már sokat segítenek!