Az élő színház mindenkié - Vidéki Színházak már a facebookon is

2021. 02. 22.

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete új honlappal és közösségi oldallal köszönti a színházszerető közönséget. A rangos társaságban helyet kapott a székesfehérvári Vörösmarty Színház is, így rólunk is olvashatnak ezeken a fórumokon.

A vidéki színjátszás mindig is hangsúlyos részét képezte és képezi máig a magyar  színháztörténetnek. A megyeszékhelyek kőszínházaiban, a nemzeti és kiemelt teátrumokban  számtalan társulat, színművész, alkotóművész, szakember, háttérdolgozó közös munkájából  csodák születnek, minden évben egy-egy újabb bemutató-sorozat, népszínházi kínálat nagy- és  kisszínpadokon egyaránt. Sok művész és alkotó az egész életét anyaszínházához köti, sokan  pedig csak egy-egy előadásra, szerepre, rendezésre, tervezésre szerződnek Színházainkhoz.  Életművek, életpályák születnek, hagynak maradandót a szívekben, lelkekben, a nézői  emlékezetben. Az országos fesztiváloknak, a fővárosi meghívásoknak köszönhetően pedig újra  és újra bebizonyosodik a nagyközönség előtt is, hogy micsoda remek előadások kerülnek  színpadra vidéki színházainkban. Ugyanakkor különösen nagy jelentősége van a  megyeszékhelyeken lévő Színházak társadalmi szerepvállalásának. Minden helyzetben meg  kell találni azt a feladatot, azt a funkciót, amellyel a közönséget a kulturális, szellemi és lelki  értékek felmutatásával újra meg újra megszólíthatjuk és gazdagíthatjuk, akár a színház falain  kívül is.  

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elsősorban a közönség és az országjáró színházszerető  nézők részére hozta létre az új felületet, melynek célja, hogy teljes körűen tájékoztassa az ország  közvéleményét a vidéki színházakban folyó szakmai munkáról, az ott élő, alkotó művészeket,  szakmákat megszólítsa és bemutassa, nyilvántartsa, megemlékezzen róluk, beszámoljon a  bemutatókról, helyet adjon a színházaknak a bemutatkozásra, folyamatos információk  közlésére adjon teret, galériát és archívumot működtessen. Nem titkolt szándék továbbá, hogy  segítsen a szakmák, a társulatok találkozásában és kapcsolattartásában, erősítse az  együttműködést, a koprodukciók létrejöttét, előadás rekvizitek, díszletek, jelmezek esetleges  cseréjét, a közös alkotást, szakmai és tudományos cikkeket közöljön, és minden hasonló, a  vidéki színjátszást népszerűsítő, erősítő tartalmat megjelenítsen.  

A honlap működését az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkára, Fekete Péter és a Nemzeti  Kulturális Alap támogatja.