Ünnepeljék velünk a Magyar Dráma Napját!

2020. 09. 21.

Este héttől színházunk Az ember tragédiája című 2018-as előadását vetíti a Papageno facebook oldala. A Magyar Dráma Napjának alkalmából kerül az online színpadra az a különleges előadás, amelynek folytatását éppen a finisben húzta keresztül a koronavírus. De a társulat nem adja fel, az évadban mindenképpen bemutatjuk Az ember tragédiája 2.0-t.

Madách Imre örök érvényű remekművét, Az ember tragédiáját a Vörösmarty Színház fennállása óta még nem mutatta be, a pillanatra egészen 2018. december 1-ig kellett várni. Különleges előadás született, hiszen egyedülálló módon a drámai költeményt Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János rendezők közösen vitték színre a teljes társulat részvételével. 

Az ember tragédiája 2.0, Nagy Péter, Ballér Bianka, Kádas József

fotó/Kiss László

Magyar Dráma Napja - A kezdetek 

„Kezdtem 1859. febr. 17-én, végeztem 1860. márczius 26-án” – fűzte hozzá megjegyzésként Madách Imre Az ember tragédiájához. A darab ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én tartották a Nemzeti Színházban. Erre emlékezve ünnepeljük – írószövetségi kezdeményezésre – 1984 óta e napon a magyar dráma napját.

Így írt az egyik népszerű lap, a Vasárnapi Újság az előadásról: „A magyar irodalom egyik legszebb terméke, büszkesége oly alakban kerül most a közönség elé, a milyenről szerzője aligha álmodott valaha. Az „Ember tragédiájá”-t, ez egyáltalán nem a színpad számára írott drámai költeményt szinre hozza a nemzeti színház, Paulay Ede igazgató és dramaturg átdolgozásában.”

Paulay tudta, nem lesz könnyű dolga a drámai költeménnyel, ezért a színrevitel problémáiról a bemutató előtt elemző tanulmányt jelentetett meg a Fővárosi Lapokban, és a társulat legjobbjait láthatta a közönség, Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert pedig Gyenes László alakította. A siker nem maradt el.

Az első monográfia a Tragédia színpadi változatairól 1933-ban, Németh Antal tollából jelent meg.

„Az ember tragédiája nem egyszerűen egy magyar dráma. Mindig túlmutatott önmagán. Amikor játszották, és amikor nem játszották. Amikor engedték, és amikor tiltották. A hatalom gyakran rettegett tőle. Hol a párizsi színtől, hol a falansztertől. Mindig voltak fanatikus hívei és fanatikus ellenségei. Ellenségei hol túlságosan pesszimistának, hol túlságosan parlaginak ítélték. Hol Goethe-utánzót, hol rosszkedvű vidéki nemest láttak szerzőjében, aki Alsó-Sztregováról nézi a történelmet” – foglalta össze a mű jelentőségét Balogh Géza színháztörténész.

Vörösmarty Színház 2018.

Madách Imre örök érvényű remekművét, Az ember tragédiáját a Vörösmarty Színház fennállása óta még nem mutatta be, a pillanatra egészen 2018. december 1-ig kellett várni. Különleges előadás született, hiszen egyedülálló módon a drámai költeményt Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János rendezők közösen vitték színre a teljes társulat részvételével. 

Az ember tragédiája, Gáspár Sándor

Az előadás színrevitelében a Vörösmarty Színház teljes társulata részt vett: Andrássy Máté, Ballér Bianka, Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Hirtling István, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Nagy Péter, Osváth Judit, Pálya Pompónia, Rovó Tamás, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, Závodszky Noémi, valamint Hajdu Tibor e.h..

Vörösmarty Színház 2020.

A 2018-as négyrendezős Az ember tragédiája után útjára indult Az ember tragédiája 2. A madáchi gondolatösvényre ezúttal négy írót hívott meg a társulat négy rendezője (Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János), hogy együtt folytassák az emberiségtörténetet, és próbáljanak meg egy végső konklúziót levonni. A négy író: Márton László, Tasnádi István, Darvasi László és Závada Pál. Az eredeti tervek szerint 2020. szeptember 12-én lett volna az ősbemutató, a koronavírus azonban kersztülhúzta számításainkat, így elhalasztottuk. Bízunk azonban abban, hogy mielőbb bemutathatjuk nézőinknek ezt az egyedüleálló előadást, amire érdemes várni. Az ember tragédiája 2.0 ismét a teljes társulat szereplésével valósul meg.

Az ember tragédiája 2.0, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás

fotó/Kiss László

Addig is ne feledjék, 2020. szeptember 21-én 19 órától a Papageno facebook oldalán a 2018-as Az ember tragédiáját közvetítik!