A mikvék története

2020. 02. 25.

A zsidó rituális fürdő hátteréről Csanády László, a Rabbiképző Egyetem kultúratörténet szakos hallgatója mesélt nekünk:

„Ez egy víztározó, nem csapvíz van benne, hanem természetes víz, a leggyakrabban esővízzel szokták használni. Ennek az eredete nagyon szép, kultikus-misztikus: a víz tisztító erejéből jön. Ahogy fizikailag megtisztít, belső, lelki megtisztulást is tud nyújtani. Mózes második könyvében van utasításként, törvényként, jogszabályként lefektetve, hogy egy zsidó hogyan él, milyen kötelezettségei vannak. Minden zsidóra nézve kötelező a mikve, különösen a nőkre. A nőknek minden hónapban előírás a mikve-látogatás. Ma egyetlen működő ilyen fürdő van az országban, a Kazinczy utcai, amit használnak nők is, férfiak is. Két nagy területe van, egyfelől a zsidóságba való betéréskor, ami ezzel a jelképes, mikvébe való alámerüléssel lesz teljes.  Ahogy az országban sajnos megfogyatkozott a zsidók száma, a mikvék száma is csökkent. Azt tudni kell, hogy ahol zsidó lakosság telepedett meg, előbb építettek mikvét, mint zsinagógát. Mert ez a napi élethez kellett. Imádkozni bárhol lehet, tórát olvasni bárhol lehet, a zsinagóga az csak egy fontos, de nem elengedhetetlen intézmény, viszont a mikve, egy vallásos zsidó éltéhez hozzátartozik.

A gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy az ajtón van egy kódos zár, aki tudja a kódot, be tud menni, a mikve éjjel-nappal működik. A zsidók életének központi eleme a szombat. A szombat beköszön pénteken délután, és kimegy szombaton délután, ez ugye a nap járásától függ, hogy tél van vagy nyár, de nagyjából 25 órát fed le. Egy igazán vallásos zsidó nemtől függetlenül szombat előtt elmegy a mikvébe. A Kazinczy utcai mikvét 2004-ben újították fel, korszerűsítették, gyűjti a csapadékvizet, fűtik a vizet. Minden nőnek a havi ciklusa után kötelező volt oda elmenni. Kvázi, hogy megtisztuljon. Egy külső-belső megtisztuláson átesni, és utána érintkezhetett a férjével ismét. A Mikve használata úgy néz ki, hogy az ember bemegy a vízbe, teljesen el kell merülnie, ott mond egy áldást. Az igazán ortodoxok használják arra is, hogy ha edényeket vásárolnak az első használat előtt elviszik a mikvébe, hogy ha véletlenül valami olyannal érintkezett, amivel nem lett volna szabad, például disznóhússal, akkor a mikve képes ezt megtisztítani.

A zsidóságban nagyon sok irányzat van, akik ezt nagyon tartják, azok az ortodoxok. Ők a legkonzervatívabbak, ők azok, akik a leginkább szó szerint értelmezik az előírásokat. Ha felmegyünk a Budai Várba, ott találunk egy újkor eleji-középkor végi zsinagóga maradványt, ott megvan a mikve, le is lehet menni, , ott is előbb épült a mikve, mint a zsinagóga. Ahogy a darabban is van, ez tényleg egy közösségi élettér volt. A mikve egy társadalmi összejövetel helyszíne is volt, ott találkoztak, mint – profánhasonlattal élve - egy fodrásznál, megbeszélték az élet nagy dolgait.”

A Megtisztulás - Mikve című előadásunk bemutatója 2020. március 7-én 19.00-kor lesz a Pelikán Fészekben.

További info és jegyrendelés ITT