VIII. Újszövetség Maraton – megújult formában!

2019. 11. 15.

Különleges eseményre hív mindenkit a székesfehérvári Vörösmarty Színház: december elsején 14 órakor veszi kezdetét a VIII. Újszövetség Maraton, megújult formában.

A megújuló VIII. Újszövetség Maraton részleteiről az esemény helyszínén, a Vörösmarty Színházban adott tájékoztatást Dr. Szikora János, a teátrum igazgatója, Spányi Antal megyés püspök, Szász Zoltán református lelkész és Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

December 1-én, lehetőségünk lesz megállni egy pillanatra, elcsendesedni és meghitt hangulatban készülni a kereszténység legszebb ünnepére, a Karácsonyra. Az Újszövetség Maratont 2012-ben indította útjára a Vörösmarty Színház, azzal a szándékkal, hogy a színháznak, mint értékközvetítő intézménynek feladata a világ egyik legnagyobb kincsének, a Bibliának a közvetítése hívők és nem hívők felé egyaránt.

Advent első hétvégéjén ismét önkéntes jelentkezők olvashatnak fel a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A négy evangélista könyvéből összeállított történet Jézus életét meséli el: születését, tanításait, halálát és feltámadását.

Szikora János elmondta, hogy az előző évekhez képest a program rövidebb de egyben koncentráltabb, személyesebb és családiasabb is: „Az Újszövetség Maraton során az Újszövetséget korábban az első szótól az utolsóig felolvastuk, mint egy szöveggyűjteményt. Az idei bibliafelolvasás „alapanyaga” egy különleges szöveg-összeállítás, amelynek szempontja, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk arról, amit az emberek emlékezete Jézus cselekedeteiről és szavairól megőrzött.” – tette hozzá az igazgató.

Aki ezzel a szöveggel, vagyis ezzel a tanítással találkozik, be tudja fogadni, azzal a saját életét tudja gazdagítani, jobbá, szebbé tenni.” – emelte ki Spányi Antal, megyés püspök, aki szerint a székesfehérvári kultúra részévé vált az adventi bibliaolvasás.

A felolvasás 14 órakor veszi kezdetét, és a tervek szerint a 18 órakor kezdődő városi gyertyagyújtás ünnepség kezdetéig be is fejeződik.

Szász Zoltán református lelkész szerint örömteli, ha Isten igéje nemcsak liturgikus környezetben hangzik el, hanem olyan helyeken is ahol ez nem megszokott, mint például itt a színházban.

„Az, hogy idén nem az egész Újszövetséget olvassák fel, hanem csak az Evangéliumokat, nem beszűkítésnek, hanem koncentrációnak érzem.” – mondta Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

A felolvasás közben Jézus élete egy hatalmas vetítővásznon illusztrációk segítségével is megelevenedik, miután a VIII. Újszövetség Maratonhoz kapcsolódóan, rajzpályázatot hirdetünk általános és középiskolás diákok számára. A pályázattal kapcsolatos részletek itt érhetőek el.

Az országosan is egyedülálló programon az egyes bibliarészeket a Hermann László Zeneiskola tanulóinak műsora kapcsolja össze. A gyerekeket Kerkay Rita és Varga Lili színművésznők és Németh Mariann vezetésével kézműves foglalkozás várja, hogy a legkisebbek is átérezzék az ünnep szépségét. A délután folyamán ráadásul egy Betlehem is fog készülni.

Teátrumunk honlapján november 19., keddtől megtekinthetők az olvasási időpontok, melyekre  személyesen lehet bejelentkezni a Vörösmarty Színház előcsarnokában felállított regisztrációs  pultnál hétköznapokon 12.00-18.00 óra között. További információ telefonon: 22/503-503.

Családok, barátok együtt is jelentkezhetnek, elosztva egymás közt az ötperces részleteket.

Töltsük együtt advent első vasárnapját és készüljünk lélekben a szeretet ünnepére!

Fotók: Kiss László