Novák Eszter rendezésével indult az évad a Pelikán Fészekben

2019. 10. 15.

Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható az október 11-i premiert követően a játszóhelyen.

A nemcsak nevében, hanem küllemében és arculatában is megújuló kamaraszínház, a Pelikán Fészek a kortárs művek színtere lesz, s a teátrum művészeti vezetése bízik benne, hogy sikerül újra pezsgővé tenni a Kossuth utcai játszóhelyet és színháztörténeti múltjához méltó rangját visszaadni.

Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező előadása a 2011-es párizsi ősbemutatót követően megkapta a Moliére-díjat és a francia kritikusok éves elismerését. A rendező Novák Eszter a darabot úgy igyekezett színpadra állítani, hogy sok sorsban magunkra ismerjünk:

„Ez egy nagyon szövevényes, fura történet, tulajdonképpen a kapitalizmus válságáról, belső mániákról, színház csinálásról és az elveszettségről szól. A szerző, Joël Pommerat különös alak, nagy szerencse, hogy odaadja a szövegeit rendezésre. Az én kis hűtőkamrámnak nem hagyományos a dramaturgiája, narratívából, visszaemlékezésekből építkezik, de aztán összeáll a történet. Mindenképpen egy mai darab, azt hiszem a fő motívum a munkavállalók kiszolgáltatottsága.”

A történet szerint Estelle (Tóth Ildikó) tíz éve tűnt el, azóta senki sem hallott róla. De hátrahagyott egy füzetet, amiben rengeteg mindent elmesél az életéből. A füzet megelevenedik: Estelle egy szupermarketben dolgozik alkalmazottként, ahol mindenki gyűlöli Blocq-kot (Kuna Károly), az arrogáns főnököt. Estelle azt javasolja, vigyék színpadra közösen Blocq életét...

A főszereplő, Estellet alakító Tóth Ildikó szerint a darab olyan emberi sorsokról szól, amely a mindennapjainkat körülveszi:

„Manapság nem úgy van, mint régen, hogy 10-20 évre tudtad előre az életedet, hanem egyik napról a másikra izgulni kell azért, hogy megszüntetik-e a munkahelyed, vagy nem vesznek fel mást, akit olcsóbban tudnak alkalmazni. Ez a történet ebben a teljes kontextusban érvényes.”

Az előadás azért is ígérkezik különlegesnek, mert a színészek több szerepet is játszanak benne. Tóth Ildikó azontúl, hogy a nagyon rejtélyes nőt alakítja, olykor Estelle öccsévé is változik:

„Kedvelem benne, hogy Estelle szerepe teljesen hátulról indul, mintha nem is róla szólna az egész. Rettenetesen tetszik az is, hogy ők mind hétköznapi, kis emberek, akik ebben a fogyasztói őrületben, kapitalizmusban próbálnak életet találni. Rendkívül bonyolult és sokrétegű tehát ez a darab, szerintem mindenki ki tud halászni belőle valami fontos gondolatot, ami muníció lehet egy-egy napra, vagy akár egy életre.”

Tóth Ildikó mellett Varga Mária, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Kuna Károly, Egyed Attila, Tűzkő Sándor, Nagy Péter és Imre Krisztián is színpadra áll az idei évad első kamaraszínházi darabja során.

További információ, szereposztás és jegyvásárlás >>