MET - Művészeti Egyetemek Találkozója

Repertoár

MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója
MET - Művészeti Egyetemek Találkozója

Ismertető MET - Művészeti Egyetemek Találkozója


Április 12., péntek


Nagyszínpad

15.00-16.00 The animal flowrriors - Breaktánc (MTE)

Testünk állati és erőben gazdag, tigris mivoltát kereshetjük a workshopon. A breaktànc alap mozdulataiból kiindulva, a modern tánc dimenziójába is merülünk. Az agresszivitást a gyengédséggel keverve. Ahogyan a tigrisben is ott lakozik mindkettő.

Oktató: Indrei Ábel (MTE-koreográfus)


Kozák András Stúdió

17.00-19.00 Ördöngösök (KE)


A húszas években Hamvas Béla úgy látta, hogy az irónia vagy a szatíra az egyetlen lehetőség arra, hogy a világ állapotát leírjuk: „Ádám óta nem élt senki, akin ne lehetett volna nevetni.” Ez a műfaj azonban – főleg akkor, ha a mű rendezőelvének választjuk – azt is magával hozza, hogy az ábrázolt helyzetből nincs kivezető út. Az Ördöngösökben sincs megoldás, a regény statikus, valójában nem tart sehonnan sehova. A szereplők nem fejlődnek, megmaradnak a maguk rögeszméjében, egyszer és mindenkorra.

Soka – Dura Veronika │ Bartolomeus – D. Varga Ádám │ Szerafita – Kelecsényi Anna │ Jónás, Áron – Kovács Martin │ Kárász – Nagy Péter János │Sintér – Pálóczi Bence │ Kleofás – Szabó Dorottya │ Kanavászné – Támadi Anita │ Agatha – Trill Beatrix │ Benjámin – Urbán Richárd │ Kanavász, Andrea ezredes – Vargha-Huszti Máté │ Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence │ Osztályvezető tanárok: Cseke Péter, Réczei Tamás.


Balett terem

13.00-16.00 A hét hírei drámajáték foglalkozás (SZFE)

Az együtt töltött idő alatt aktuális hírek játékos feldolgozásán keresztül közösen reflektálunk a médiával kapcsolatos jelenségekre, a „képbe kerülés” nehézségeire, vagy épp annak egyre bővülő lehetőségeire, a nagy hírlavinákra, vagy csak arra, hogy megint kiselefánt született az állatkertben.

Kinek higgyek? Hogyan tájékozódjak? A hírközlés, újságírás nem objektív szakma? És hol vagyok én ebben a gépezetben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres választ a SzínMűVeletek foglalkozása.


15.30-17.00 Ismerkedős workshop MET-eseknek (SZFE)

A MET Fesztivál első workshopja - találkozzunk, mi művészeti egyetemi hallgatók és a vendégeink, ismerkedjünk más egyetemek hallgatóival a nulladik pillanatban. Hogy tudd, kit kell meghívni az első körre az esti buliban ;) A találkozást az SZFE másodéves drámainstruktorok vezetik.


Pelikán Kamaraszínház

19.00-21.00 Dalok a földszintről (SZFE) majdnem zenés tragédiák

Humorba oltott kész helyzetek. Döntéskényszertől lebénult, pislogó tekintetek. A jelen pillanat ütötte léken szivárgó, elhallgatott titkok. Vagy úgy is mondhatjuk, emberek, akiknek dolguk van egymással, de ez rendkívül váratlanul érinti őket. Kacagnivaló életképek tizenkilenc jelenetben, egy közelgő apokalipszis árnyékában.

Szereplők: Barna Lilla, Herman Flóra, Hojsza Henrietta, Molnár-Gábor Nóra, Ténai Petra, Vadász Krisztina, Gaál Dániel, Gyulai-Zékány István, Kotormán Ábel, Nagy Henrik Richárd, Nagy Péter István

Díszlet: Horváth Jenny, Debrei Nóra, Keresztes Tamás │ Jelmez: Horváth Jenny és Debrei Nóra │ Video: Maruscsák Dávid │Hang: Keresztes Gábor │ Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi │ Rendező: Keresztes Tamás │ Osztályvezető tanár: Horváth Csaba


Alagsori próbaterem

11.00-12.20 Égig érő almafa (SZFE) – Dramatikus játszóház gyerekeknek

A foglalkozás során a Színház és Filmművészeti Egyetem másodéves drámainstruktor hallgatói egy mesét játszanak végig a gyerekekkel, aminek alapját az Égigérő almafa című népmese különböző nemzetiségi változatai adják. A kalandok közös megélése és az akadályok leküzdése, a különböző szerepek kipróbálása mind lehetőséget adnak arra, hogy játékos formában tanuljunk együttműködésről, empátiáról, segítségnyújtásról.

A foglalkozást vezeti: Botka Dóra, Debreceni Luca, Hollósy Réka, Villant Bálint


17.00-18.00 MET Mozi: SZFE dokumentumfilmek

Miyu – Rendező: Püsök Botond
Miyu, egy fiatal japán lány, azért küzd, hogy álmát valóra válthassa: profi balett-táncos szeretne lenni. A szakmát jelenleg Budapesten tanulja, több ezer kilométerre családjától. A kulturális és nyelvi különbségek, valamint fizikai hátrányai ellenére, kitartóan készül élete egyik legnagyobb versenyére. Miyu a következőben hisz: “egy probléma lényegében az esélyed, hogy a legjobban teljesíts”.

Bajnok – Rendező: Bartha Máté
Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a bajnokságig hosszú az út, ám gondoskodó edzője segítségével talán legyőzhető a számtalan akadály.

Értem a kezedet – Rendező: Mazzag Izabella
Egy kusza kép anyukámról, ahogy az útját keresi a világban, miközben véleménye szerint bolygót tévesztett. 


18.00-19.00 MET Mozi: Válogatás a METU animáció és média design szakos hallgatók munkáiból

Andristyák Marcell: SKIZM │ Balázs Gábor: RUHA │ Kasza Orsolya - Kovács Mihály Gergely: A209│ Makláry Máté: Mynde │Árkus Sándor Róbert: GLITCH │ Kertész Éva: Before the Law │ Bognár Martin: ReBirth │Tenk Lőrincz: A dubstep zenei műfaj sound design fejlődése │ Bányai Balázs - Fuxreiter Gergő: The Cleansing │Hévizi Farkas - Zorkóczy Bernát: Left Behind │Riczkó Alex Károly: BLACKOUT │Szekér Viktória: American Horror Story – Prison │ Dell'Edera Dávid: Balkon │ Ács Zsuzsanna: Betti │ Teleki Viola: In-Spiral │ Graur Dóra: Lim-Lom │ Csánki Zsófi: Danse Macabre │ Simon Tamás: Alfa generáció │ Paulin Fanny: Orchidea │ Gonda Julianna: A lovaggá válás fortélyai │ Pataki Szandra: WireLess │ Orosz Tina: Mamahotel │ Barkóczi Noémi: Second Hand │ Bárczy Örs: Hey Deer


Fesztiválutca (Színház és a Hotel Magyar Király közötti terület)

15.00-18.00

PTE Brass Band
Zenéjükkel azt mutatják meg a srácok, hogy a rádióban játszott mai zenéket más felfogásban is elő lehet adni, minden korosztály számára.

Márványozás, ebru workshop (PTE)
Próbáld ki a különleges japán papírfestési technikát és lepd meg szeretteidet egyedi üdvözlő lapoddal!

Popup workshop (PTE)
Hozz létre hajtogatásokkal, vágásokkal sablonok, vagy saját elképzelésed szerint a félbehajtott papírlapokon térbeli szerkezeteket, formákat!

Cianotípia workshop (MKE)
Készíts dekorációs és ajándéktárgyakat egy 175 éves fotótechnikai módszerrel!


20.00-21.00 Pink Mojos and the Fuckfaces koncert (SZFE)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bulinak indult zenekara, kedvenc számaik sajátos átdolgozásával, a Beatlestől Skrillexig, ahogy azt mi szeretjük jó kedvvel, szépséggel.

Tagok: Mentes Júlia Virgínia, Józsa Bettina, Széles Flóra, Nagy-Bakonyi Boglárka, Hunyadi Máté, Fehér András, Szilágyi Szabolcs


21.00-22.30 Bekvart koncert 

A Bánfalvi Eszter Kvartett 2010-ben alakult, a Kaposvári Egyetem színész szakos hallgatóiból. A zenekar különlegessége, hogy tagjai végzett színészek (Lábodi Ádám pont a házigazda Vörösmarty Színház társulatának tagja) és fellépéseiket igyekeznek show jellegűre formálni.

Tagok: Formán Bálint, Fehér Balázs Benő, Horváth Szabolcs, Kárpáti Pál, Keresztény Tamás, Lábodi Ádám, Lovas Rozi, Garami Samuel Miksa


Ajánljuk még! 

14.00-14.30 Galéria
Ünnepélyes kiállítás- és fesztivál megnyitó

15.00-16.00 Kávézó
Pályaválasztási börze

Pályaválasztás előtt állók számára kihagyhatatlan program, hiszen egy helyen és első kézből szerezhetők be azok az információk az egyetemistáktól, amelyek a döntést megkönnyíthetik.

After party a Bekvart koncert után a III. emeleti Művésztársalgóban (Belépés csak MET karszalaggal!)


Április 13., szombat


Nagyszínpad

11.00-12.45 Beckett játszótér (SZFE)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves bábszínész osztályának Samuel Beckett Némajáték című darabja alapján készült bábos etűdjeit, valamint az egyetem másodéves drámainstruktor szakos hallgatók ezekhez készült foglalkozását ismerhetjük meg. Az egyetemisták célja, hogy a résztvevők élményszerűen is elmerülhessenek a bunraku bábtechnika és Beckett abszurd világában.

Bábszínész hallgatók: Ács Petra, Bartha Bendegúz, Bartos Ágnes, Bánky Sára, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Horgas Ráhel, Hrisztov Toma, Kedves Csaba, L. Nagy Attila, Podlovics Laura, Szekeres Máté Felkészítő tanár: Ellinger Edina

Drámainstruktor hallgatók: Dobos Eszter, Hirmann Blanka, Hollósy Réka, Trömböczky Napsugár

Mentor: Végvári Viktória


14.00-15.30 Titkok drámajáték foglalkozás (SZFE)

Vajon mindig tisztában vagyunk azzal, hogy a titkok tudásával mekkora felelősség van rajtunk? Mindnyájunknak vannak titkaik, és mindannyian tudunk titkokat a másikról. Miért szükségesek a titkok az életben? – ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk a foglalkozás során.


Kozák András Stúdió

18.00-19.00 Yerma (SZFE)

Federico García Lorca drámájának főszereplője olyan nő, akit a rendszer kilök magából, mert valamije nincs meg, ami a csoporthoz tartozás alapját képzi. A faluban senki nem beszél vele, ám az asszonyok minden pletykája a meddő nőről szól. Míg Yerma, boldogtalan házassága Juan mellett, épp a gyermekhez való görcsös ragaszkodás és annak lehetetlen teljesítése miatt haldokol. Az igaz szerelem sosem teljesülhet, amíg a becsület a legnagyobb erény a családokban és akadályt szab a szenvedélynek. Itt senki sem beszél őszintén, senki sem lépi át a határokat. Ám az elnyomott őszinteség túl hangosan üvölt, kiszökik az ember torkán, és tragédiát okoz. 

Játsszák: Herman Flóra, Gyulai-Zékány István, Nagy Norbert, Ténai Petra, Barna Lilla, Vadász Krisztina, Hojsza Henrietta

Zenészek: Bettermann Rebeka, Mózes Zoltán │ Díszlet: Jeli Sára Luca │ Dramaturg: Törley-Havas Sára │ Zenei közreműködők: Horváth Szabolcs, Betterman Rebeka, Mózes Zoltán, Kéménczy Antal │ Korrepetitor: Kármán Eszter │ Rendezőasszisztens: Perényi Luca │ Rendező-koreográfus: Molnár G. Nóra │ Osztályvezető tanár: Horváth Csaba


Balett terem

14.00-15.30 Az éjszaka csodái drámajáték foglalkozás (SZFE)

Milyen érzések és gondolatok születnek meg bennünk, ha olvasunk egy verset és hogyan tudjuk aztán ezeket megjeleníteni? Hogyan lehet egy versről játékokon keresztül gondolkodni? Ezeket a kérdéseket vizsgáljuk Weöres Sándor az Éjszaka csodái című művén keresztül.


16.00-17.30 Az ideális csoport drámajáték foglalkozás (SZFE)

A foglalkozás során az instruktorok a résztvevőkkel együtt vizsgálják a csoportok működését, figyelve a közös, csoportösszetartó tulajdonságokra, valamint a konfliktusokra, krízishelyzetekre is. Vajon mire van szükség egy ideális csoport létrejöttéhez, és meg tudunk-e teremteni egy közösséget mindössze 90 perc alatt?


19.00-20.00 Own Your Flow – Jóga és improvizációs kortárs tánc workshop (MTE)

A kurzus első felében a jóga filozófiájával, légzéstechnikáival és alap pozícióval ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd pedig a kortárstánc improvizatív szemléletével, stílusával, dinamikai elvárásaival, speciális talaj, páros és csoportos gyakorlataival, és azok variációs lehetőségeivel. A jóga mozdulatai fejlesztik a testtudatot, növelik a hajlékonyságot és egy belső figyelmet hoznak létre. Fontos része a kurzusnak, hogy nem állít fel minimum és maximum szintet, mindenki saját képességein és személyiség jegyein belül dolgozik, érezve hogy fokozatosan egyre nyitottabbá válik a közösség és önmaga felé az óra végére.

Oktató: Hegedűs Zsófia (MTE-koreográfus)


Pelikán Kamaraszínház

10.00-11.00 Mozgástréning (SZFE)

Ismerkedj meg a tréningen a kontakt- és kortárstánc alapjaival! 

Oktató: Vadász Krisztina


11.00-13.00 Butoh workshop (MTE)

A butoh földtáncot jelent. Megalkotója egy japán mester, Tatsumi Hijikata. Ez a tánc az ismeretlen, a korábban soha meg nem tapasztalt belső emberi tereket, azokat a szinte genetikailag meghatározott erőket hivatott megmutatni, amit a modern ember a tudatának mélyére rejt. A kurzuson a butoh technikai alapjaival és filozófiájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A kurzus oktatói egy másfél hónapos próbafolyamatban és előadásban vehettek részt Tadashi Endo butoh mesterrel.

Oktatók: Hegedűs Zsófia, Indrei Ábel (MTE-koreográfus)


19.30-21.30 Lakásavató (SZFE)

Az ifjú feleség lakásavatót akar, a férje nem. De a meghívók már kimentek. Könyörtelenül eljön mindenki. Az is, akinek nem kéne. Furcsa este. Ráadásul mindenki énekel…

A harmadéves színészosztály zenésvizsgája.
Szereplők: Fröhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin, Major Erik, Owaimer Adrián, Rohonyi Barnabás, Staub Viktória, Tóth Zsófia, Váradi Gergely, Veszelovszki Janka
Rendezőtanárok: Kocsis Gergely, Kéménczy Antal │ Osztályvezetők: Pelsőczy Réka, Rába Roland


Alagsori próbaterem

14.30-16.30 MET Mozi: SZFE Diák Oscar kisjátékfilmek

Földiek – Rendező: Freund Ádám
A 12 éves Ábel végignézi, ahogy az eddig bolondnak hitt apja egy bádoglemezekből összeeszkábált járgánnyal kilövi magát az űrbe családi házuk hátsó kertjéből. Ezután a fiúnak titokban kell nyomoznia apja és a rejtélyes tárgy után, amit az elrepülés éjszakáján kapott tőle. A történet során meg kell küzdenie anyjával, aki ki akarja törölni apja emlékét, és saját magával is, hogy gyűlölet helyett felismerje apja elrepülésének valódi okát.

Szép alak – Rendező: Kis Hajni
A film egy zárkózott, de gyermekien kíváncsi lelkű gimnáziumi takarítónőről szól, aki beleszeret az egyik végzős diáklányba. Szerelme a kezdetektől fogva reménytelen, de egy pillanatra mégis elhiszi, hogy ez lehetséges, és megpróbálja felvállalni érzéseit a lány előtt.

Ostrom – Rendező: Kovács István
A háború pusztította Szarajevóban egy magányos, bosnyák nő vízért indul, hogy végre hajat tudjon mosni. Döntésétől sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A vetítés végén beszélgetés a filmekről Gilányi Fanni moderálásában.


17.00-18.00 MET Mozi: MOME/MKE hallgatók filmjei


19.30-21.00 Impro drámajáték foglalkozás (SZFE)

Volt már, hogy elvesztél a szavak között? Volt, hogy döntésképtelen voltál adott pillanatban? Volt már, hogy befeszültél, pedig humorral oldhattad volna a helyzetet? Ha igen, akkor ez a workshop neked szól. Az improvizáció a spontaneitáson alapszik, de mégis keretek és szabályok között működik igazán a játék, csakúgy, mint a való életben. Ezekhez keresünk technikákat, amik fejlesztik a kommunikációs képességet, a kreativitást, az önbizalmat, egy nyitott és felszabadult környezetben.


Fesztiválutca (Színház és a Hotel Magyar Király közötti terület)

A jó hangulatról a programok alatt a PTE Brass Band gondoskodik.

11.00-13.00 Cianotípia workshop (MKE)

10.00-12.00 Családi szórakoztató irodalmi társasjáték (METU)

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem Tervezőgrafika mesterképzésének közös projektjében a hallgatók a költő emléke előtt tisztelegve, műveiből egyedi, unikális kis könyveket és sajátos hangvételű, az irodalom megismerését és a költészet kedvelését is szolgáló társasjátékokat terveztek. Ezek közül hoztak el néhányat bemutatni és kipróbálni a MET-re.

Alkotók: Beke Mátyás - A bajusz (kiadvány és kártyajáték) │ Csengeri Eszter - Szondi két apródja (kvartett kártyajáték) │ Eszteró Anett - A bajusz (kiadvány és kártyajáték) │ Kétyi Balázs - A walesi bárdok (kiadvány és kártyajáték) │ Lautner Anita - Szondi két apródja (Gwent társasjáték és kiadvány) │ Némedi-Varga Réka - Családi kör (memóriajáték és kiadvány) │ Pressing Zsófia - A bajusz (társasjáték és kiadvány) │ Séllei Nóra Valéria - Családi kör (társasjáték és kiadvány) │ Szegedi Krisztina - A tölgyek alatt (mikado társasjáték és kiadvány) │ Valentini Nikolett - A tölgyek alatt (memóriajáték és kiadvány) │ Varga Enikő - A tölgyek alatt (Memopoem társasjáték és kiadvány) │ Zsemberi-Szígyártó Miklós - A bajusz (társasjáték és kiadvány)


14.00-16.00 Streetfotó workshop (MOME)

A Streetfotó workshop főleg azoknak nyújt segítséget, akik szeretnek utazni és benyomásaikat fényképezőgéppel vagy telefonnal dokumentálni, azonban az egyszerű képek elkészítésétől szeretnének eljutni a mások számára is izgalmas alkotói tevékenységig. Ami szükséges: saját fényképezőgép vagy fényképezésre alkalmas telefon.


18.00-19.00 OUD zenekar koncert


20.00-21.30 FAQ koncert

Az FAQ Színház legtöbb előadásában élőzene hallható, ezeket játsszák a koncertjeiken. A szerepek folyamatosan cserélődnek, a hangszerek – gitár, basszusgitár, billentyű, cajon, steel tongue drum, shaker, tuba, hegedű, ukulele, guitalele – kézről kézre járnak, és mindenki énekel.

Zenélnek: Baradlay Viktor, Barcsai Bálint, Fekete Ádám, Georgita Máté Dezső, Mentes Júlia, Messaoudi Emina, Orbán Borbála, Tárnoki Márk, Tárnoki Tamás, Tóvaj Ágnes

Ajánljuk még! (kis boxban)

Galéria

General audio vagy Soundtracking (PTE)

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan az egyetemisták idén is a közönség bevonásával egy vizuál és audio minikoncertet csinálnak.


16.00-17.30 Kávézó

Pályaválasztási börze

After party a FAQ koncert után a III. emeleti Művésztársalgóban (Belépés csak MET karszalaggal!)


Április 14., vasárnap


Nagyszínpad

14.00-16.00 MET Gálaműsor ’19

A fesztivál záró gáláján a fiatal művészek megmutatják, hogy milyen gyümölcsöt termett a két nap alatt végzett munkájuk, mindez kiegészül már korábban megszületett izgalmas produkciókkal is.


Ajánljuk még!

Fesztiválutca (Színház és a Hotel Magyar Király közötti terület)

9.00-12.00 Főzőverseny

10.00-12.00 Családi szórakoztató irodalmi társasjáték (METU)

Galéria

10.00-12.00 Elektronikai Bütykölde (PTE)

Az elektronikus zenei szakirányon futó foglalkozás alacsony teljesítményű elektronikai hálózatok készítését jelenti. Megismerkedhetsz az alaplapok, ledizzók, rezgőmotorok forrasztásával és beüzemelésével.

 

Jó tudni!

Regisztrációs csomag átvétele kizárólag április 12-én, péntek 9.00-19.00 óra között lehetséges a Pelikán Kamaraszínházban!

#mymet Keresd szelfie keretünket, fotózkodj, s töltsd fel Insta oldaladra az alábbi hashtagekkel. Ha Te kapod a legtöbb likeot, megédesítjük a napodat! J #mymet2019 #vorosmartyszinhaz #met2019

A koncertek kivételével a szabadtéri programok esőhelyszíne a Vörösmarty Színház nézőforgalmi terei!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

 

REPERTOÁR