Pintér Tamás emlékére

2016. 09. 22.

Pintér Tamás ötletéből született az 56 csepp vér c. musical, melynek bemutatója október elsején lesz a Vörösmarty Színházban Szikora János rendezésében. Rövid összeállításunkban Pintér Tamásra emlékezünk.

Pintér Tamás

(1941−2012)

Magyar kaszkadőr, öttusaedző, vívó, szakedző

 

Pintér Tamás, művésznevén Oroszlán Budapesten született 1941-ben. A Magyar Testnevelési Főiskola hallgatójaként Várkonyi Zoltán filmjeiben kezdett el dolgozni kaszkadőrként. Munkája annyira megtetszett az idős mesternek, hogy Várkonyi 1967-ben meghívta a frissdiplomás Tamást tanítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Évtizedekig tanított akrobatikát, gimnasztikát, vívást és lovaglást a fiataloknak, majd egyetemi docensként innen vonult nyugdíjba. Meghívott előadóként Amerikában a Cornisch és a Washington Egyetemen is oktatott.

A Független Magyar Kaszkadőrök Szövetségének és a Magyar Kaszkadőrök Szakszervezetének elnöke volt.

Számos filmben és színházi előadásban dolgozott. Ezek közül a legismertebbek a Gérard Depardieu főszereplésével készült Cyrano de Bergerac, Jancsó Miklós Magyar rapszódiája, Bereményi Géza Eldorádója, Goda Krisztina Kaméleonja és a Linda című sorozat. Az ország szinte valamennyi színházában dolgozott mint mozgástervező és akciórendező.

A négyszázadik filmszereplése után felterjesztették a kaszkadőrök Oscar-díjára.

Belváros−Újlipótváros díszpolgára, megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, posztumusz pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje lett.

Emlékét a Pintér Tamás „Oroszlán” Meghívásos Szablyavívó Emlékverseny is őrzi.

Az ő ötletéből született meg az 56 csepp vér c. musical. Így emlékszik vissza az 56-os eseményekre:

 „1956. október huszonharmadikán lógtam a suliból. Moziban voltunk. Gyönyörű, őszi napsütésben jöttünk ki a moziból. A Körtér tele volt emberrel, zászlókkal, táblákkal. Mindenki mosolygott. „Olvastad a 16 pontot?” „Menjünk a Bem térre!” „Menjünk a Parlamenthez!” „Menjünk a Rádióhoz!” És mentünk. Egymásba karolva, boldogan, énekelve. Az emberek ölelték, csókolták egymást. A rendőrök lejöttek a kalitkájukból, az autók, teherautók megálltak, felvettek mindenkit. Nagyon-nagyon boldogok voltunk. Miért nem tudott így maradni...”

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban október elsején lesz az 56 csepp vér bemutatója Szikora János rendezésében, aki a darabot Pintér Tamás emlékének is ajánlja.