Évszázadok, szerelmek - különleges előadással és díjakkal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Vörösmarty Színház

2024. 01. 23.

Január 22-én, a Himnusz születésének évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján egy igazán különleges műsorral ajándékozta meg közönségét a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Évszázadok, szerelmek címmel klasszikus szerelmes verseket kortársakkal állítottak szembe a társulat művészei, hogy ki-ki maga dönthesse el, vajon a szerelem érzése változott-e az évszázadok alatt vagy csak a nyelv ragadja meg másképp a kimondhatatlant. Az előadás dramaturgja Selmeczi Bea, rendezője Horváth Csaba volt. 

Az eseményt a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitotta meg beszédével, amiben kiemelte, hogy ezen a napon ünnepeljük a megannyi fehérvári kulturális intézményben dolgozók fáradhatatlan munkáját, amivel kiemelkedően nagy mértékben gyarapítják a város és annak agglomerációinak értékeit. Hozzátette, hogy milyen nagy öröm számára és a város polgárainak számára, hogy a színházi évad megszakítás nélkül folyhat, ellentétben a korábbi évekkel. 

 

Az előadás kezdete előtt a nagyszínpadon a Székesfehérvár önkormányzata átadta a Pro Cultura Albae Regiae díjat. A díjat évente egy alkalommal adományozza a város annak a természetes személynek, közösségnek vagy együttesnek, aki, vagy amely kiemelkedő tevékenységével gazdagította Székesfehérvár kulturális életét, és szolgálta lakóinak művelődését. Az idei évben a Fehérvári Kézművesek Egyesülete vehette át az elismerést, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át az egyesület elnökének, Szenczi János Mihélynénak. 

 

A Pro Cultura Albae Regiae díj átadása után egy újabb elismerésről számolt be az önkormányzat. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Minősített Közösségi Színtér Cím, a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj adományozásáról szóló rendelet értelmében kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési szervezetekként elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény címet. A Címet és a Díjat pályázat útján nyerte el Székesfehérvár közművelődési intézménye. 

A címet a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól kapta és 5 évig használhatja az intézmény. Az elismerés az intézmény szakmai munkájának, a partnerkapcsolatainak, a szervezet, a munkatársak és a vezetés kiválóságát jelzi.

 

Az ünnepélyes eseményen részt vett Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes,  Székesfehérvár országgyűlési képviselője; Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkari Főnöke; Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke; dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; valamint Excellenciás és Főtisztelendő Spányi Antal megyéspüspök. 

 

A tiszteletreméltó elismerések átadása után klasszikus és kortárs magyar versekkel ünnepelte a Vörösmarty Színház társulata a Magyar Kultúra Napját. A performansz-jellegű műsorban elhangzó költemények a szerelem témája köré csoportosultak, a vágy kialakulásától a boldog egymásra találáson át a szakítás fájdalmáig, vagy az együtt leélt évek megéléséig ívelve.

A magyar irodalom és kultúra szinte valamennyi korszakát felölelő műsorban Áfra János, Arany János, Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel, Bognár Péter, Csokonai Vitéz Mihály, Erdős Virág, Gergely Ágnes, Hervay Gizella, Karafiáth Orsolya, Krusovszky Dénes, Madách Imre, Mestyán Ádám, Nádasdy Ádám, Nemes Nagy Ágnes, Janus Pannonius, Petőfi Sándor, Petri György, Pilinszky János, Simon Márton, Szabó T. Anna, Terék Anna, Térey János, Tóth Réka Ágnes, Ungvárnémeti Tóth László, Varró Dániel, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor és Závada Péter verseiből hallhatott válogatást a közönség.

Az előadás képeinek galériáját IDE kattintva találják meg!

Az előadás alkotóinak reményei szerint az est közben mindenki számára előfordulhattak ismerős élethelyzetek és talán többen új kedvencekre is leltek a költeményekben.

Az elhangzott versek listája (sorrendben):