Készül a Hadik, a leghuszárabb huszár

2021. 10. 06.

Kávéházi jelenet színházunk statisztáival a Hadik forgatás utolsó napján a péceli Ráday kastélyban: Rovó Tamás, Kondász Renáta, Weil Szilvia és Bécsi Attila a rendező Szikora János társaságában

 

Kozáry Ferenc és Sághy Tamás mesél a keszthelyi forgatásról >>

Még több fotó, alul a Képgalériában! 

Az ünnepi leállás után folytatódott a Hadik című történelmi akció-kalandfilm forgatása és várhatóan január végén fejeződik be. A nagyjából 300 fős stáb ezúttal Pécelen, majd Babatpusztán állt össze, hogy minél hamarabb elkészüljön a magyar huszárhadvezér, Hadik András életét, valamint a híres berlini csatát bemutató film, amelynek címszerepét Trill Zsolt alakítja.

A nagyjátékfilmet az ország különböző pontjain forgatják, a felvételeket Mohácson kezdik és a Vajdahunyad várában zárják majd. A rendező, Szikora János mellett Dyga Zsombor filmrendező, és a Marvel-filmek akciórendezője, Steve Dent dolgozik a produkción.

A híres berlini csata külső jeleneteinek nagy részét Babatpusztán, a csata belső jeleneteit a komáromi erődben, a romantikus jeleneteket pedig javarészt Keszthelyen rögzítik. A film főszereplője Trill Zsolt, mellette többek között Szabó Győző, Molnár Áron, Horváth Lili, Julia Jakubowska, Reviczky Gábor, valamint a Vörösmarty Színház több színésze, Sághy Tamás, Sarádi Zsolt, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Keller János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Ballér Bianka és Derzsi János játszik benne.

Szabó Győző

Az NFI támogatásával készülő produkció rendezője Szikora János, akit Steve Dent, a Marvel-filmek, valamint a Robin Hood és Az ember gyermeke akciórendezője segít, de technikai rendezőként Dyga Zsombor filmrendező is jelen van a stábban. A film vezető operatőre Győri Márk, akinek a munkái közül a legismertebb a Peter Strickland rendezte Varga Katalin balladája vagy a Calibre, Matt Palmer rendezése. Az alkotói csapat tagja Takács Gergely VFX supervisor és producer, aki dolgozott többek közt Midsommar (Fehér éjszakák) című horrorfilmben és a Shadow and Bone (Árnyék és Csont) fantasy Netflix-sorozatban, valamint a Distant című sci-fi filmen dolgozott Steven Spielberg stúdiójának.

"Huszárokról filmet forgatni csodálatos lehetőség! Hiszen olyan emberekről szól, akikben ritka módon ötvöződött a kalandvágyó merészség és az erkölcsi tartás. Ez volt a huszárvirtus ethosza!" - mondja a film rendezője, Szikora János. "A legnagyobb kihívás Hadik Andrásnak a személyisége, az, hogy valaki nagyon nagyon régen, abban a világban, a Habsburg Birodalomban ilyen karriert tudott befutni! Ő egy nagytudású, vehemens, igazi férfi lehetett, és olyan karriert csinált, amit nagyon kevesen" – teszi hozzá a főszereplő, Trill Zsolt.

Derzsi János

A kaszkadőrök Gulyás-Kiss Zoltán, akció rendező, kaszkadőr szakértő, többszörös Guinness rekorder vezetésével készültek fel a forgatásra, aki többek között a Kontroll, az Örök tél, az Oscar-díjas Saul fia kaszkadőr szakértője is volt. Gulyás-Kiss Zoltán így nyilatkozott: "A filmben rengeteg kaszkadőr dolgozik majd, hogy az akciójelenetek, a csaták tökéletesek lehessenek. Többféle fegyvert is használunk, lesznek egész könnyű, szinte gumiból készült kardok, de az eredeti formájukban is jelen lesznek a fegyvernemek a forgatásokon. Szeretnénk kihasználni a legmodernebb digitális technológiát is, de célunk, hogy túlzásoktól mentes, ízléses, a realitás talaján maradó, mégis látványos és izgalmas csatajeleneteket tárjunk a nézők elé".

A Hadik-film várhatóan 2022 decemberében kerülhet a mozikba.

Forrás: film.hu / Fotó: Bozsó András, Szikora Bálint