Realista időutazás – Villáminterjú Kovács Tamással

2020. 01. 21.

Hétvégi nagyszínpadi bemutatónk Szabó Magda történelmi játéka. Az Az a szép, fényes nap Bagó Bertalan rendezésében mégsem úgy repít vissza több mint ezer évet a magyar történelemben, mint egy lexikon. Szabó Magda zseniális szövegének és a társulat egyedi feldolgozásának köszönhetően ez a történelmi szempontból mérföldkőnek számító történet mégis izgalmas - és nem utolsó sorban látványos. Vajk szerepében Kovács Tamást láthatják, akivel a főpróbahéten villáminterjúztunk.

Vajk szerinted hasonló problémákkal küzd, mint a mostani fiatalok?
Az apjával való konfliktus a legfontosabb, hogy hogyan beszélnek el egymás mellett. Végül István győz, és ugye a történelem őt igazolja, azért beszélünk most itt mi is magyarul és nem németül. Az apját viszont ott elveszítette. Ez benne a dráma: az apa és a fiú drámája. Az első jelenetben egy apát és egy fiút látunk, a végén pedig két nagyon erős, elszánt, nagy formátumú férfit, akik teljesen mást akarnak, és ez csak a végén derül ki. Tulajdonképpen az lenne a feladatunk, hogy folyamatosan húzzuk ezt a feszültséget, és ott bukik ki, hogy egyáltalán nem értik egymást.


Fotó: Torma Sándor

Van feloldás a végén ezekből az óriási konfliktusokból?
Igen, tulajdonképpen a vitában ő győzött, de elvesztette az apját. Azt tudjuk Imre herceghez intézett intelmeiből, hogy ő is egy öregember lesz, aki majd ott ül egyedül, megkeseredve, és arról ír, hogy vajon volt-e ennek az egésznek értelme, hogy a saját népeinket gyilkoltuk. Ezt biztosan tudjuk, hogy így volt. Az előadásban is lesz egy ilyen lélegzetvétele az embernek, ha jól csináljuk a dolgunkat. Mindenesetre az biztos, hogy nagyon látványos a produkció: erős a koreográfia, szépen van bevilágítva. Emellett nekem óriási élmény Csámpival (Gáspár Sándor) együtt játszani.

A fiatalok szerinted mennyire fogadják be az ilyenfajta történelmi drámát?
Nyilván egyéne válogatja. Székesfehérváron nagyobb kihívás színházat csinálni, mint Budapesten. Hatalmas feladat és felelősség. Az bebizonyosodik – és a Romeo és Júliánál éreztem ezt –, hogy ha nem is mindig értik a körmondatokat, de valamit az energiákból, viszonyokból megértenek, akkor az már leköti a figyelmüket, és elkezdi érdekelni őket a történet.

Az Az a szép fényes nap című előadásunk premierje 2020. január 25-én este hét órakor lesz a Nagyszínpadon. Főbb szerepekben: Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Derzsi János, Kuna Károly, Lábodi Ádám, rendező: Bagó Bertalan

További infó, jegyrendelés ITT