Romeo és Júlia

Szerző: William Shakespeare

Repertoár

Ismertető Romeo és Júlia

FASTLOVE to IMMORTALITY

Franz von Baader „ezüstpillantás”-nak nevezte, amikor a szerelmes meglátja szerelme tárgyát, egyszerre lát kívül és belül, a „kárpit meghasad”, megtörténik a találkozás. Platón szerint – az emberek régen egészként, két arccal, négy karral, négy lábbal, csodás mennyei gömbtestben éltek, ám az égbe vágytak, ezért büntetésül Zeusz kettészelte őket. A begyógyíthatatlan, isteni sebet közösen hordozták, vágyakozva keresték másik felüket, de amikor rátaláltak, nem tudták, mit is akarnak egymástól.

Irritáltság és ajzottság, egyensúlyra törekvő, ám kontrollálhatatlan indulatok, szexualitás, gyilkolásvágy, hatalmi versengés indítja a darabot, hogy komikus tévedések tragédiájába torkolljon, sorsdöntő véletlenek húzzák az örvény, a mélyebb törvény felé.

Pokoli, hogy ebben az örvényben végül a két gyerek is oda fog veszni, jóindulatú segítők és szemellenzős szüleik szeme láttára. Pedig Romeo „önmagát is meg tudta szeretni” ebben a varázskörben, ahogy az egész világot, az ellenséget, Tybaltot is. Egy pillanatig.

Nehéz elképzelni, hogy a két versengő klán örökösei sose hallottak volna még egymásról!

Amikor Júlia Romeo mellett dönt, és Romeo Júlia mellett – éppannyira dacos ellenállás, mint amennyire frivol, izgalmas kihívás lesz, halálosan izgalmas…

 

Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

  • Bemutató időpontja: 2019. 11. 23.
  • Műfaj: égi szerelem
  • Fordító: Koltai M. Gábor és Sediánszky Nóra
  • Az előadás időtartama: 3 óra 15 perc egy szünettel
Szereplők, alkotók

Megosztás

REPERTOÁR