III. Richárd

Szerző: William Shakespeare

Repertoár

Ismertető III. Richárd

A 10. Színházi Olimpia keretében a City Drama Theatre Gavella társulat előadásában tekintehtik meg a darabot nézőink eredeti nyelven, magyar felirattal.

William Shakespeare III. Richárdja egy kőkemény politikai dráma, középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás állnak, amelyet most Andy Jelčić új fordításában mutatnak be, és amelyet az a rendező állított színpadra, akinek a nevéhez fűződik a Gavella Színház egyik legsikeresebb előadása: a Szentivánéji álom.

A III. Richárd király nagyszabású, szövevényes cselekményszálakkal teli színmű, amely nemcsak a zseniális dramaturgiai fordulatok és a többrétegű viszonyrendszerek miatt a drámairodalom egyik csúcsa, hanem azért is, mert a néző besétál az angol költő érzelmi csapdájába.

Egy olyan szereplő (antihős) kalauzol végig bennünket az eseményeken, akinek tettei távolról sem számítanak erkölcsösnek, mégis lenyűgözi az embert a ravaszsága, éleslátása pedig olyan letaglózó, hogy akaratlanul is követjük őt az útján, és az ő szemszögéből (is) szemléljük az eseményeket.

Lordok és királynők, hercegek és bérgyilkosok fonják a magával ragadó, lebilincselő cselekmény hálóját. Egy olyan világot varázsolnak a színpadra, ahol mindenekelőtt ember az embernek farkasa, és csak azután testvér, fiú, barát, szerető...

 

KÖZREMŰKÖDŐK

Ozren Grabarić

Andrej Dojkić

Sven Šestak

Martina Čvek

Dijana Vidušin

Sven Medvešek

Živko Anočić

Bojana Gregorić Vejzović

Hrvoje Klobučar

Slavica Knežević

Nikola Baće

Ivan Grčić

Đorđe Kukuljica

Filip Šovagović

Anica Kovačević

 

Díszlettervező: 
Aleksandar Popovski

Jelmeztervező: 
Marita Ćopo

Dramaturg: 
Dubravko Mihanović

Zeneszerző: 
Marjan Nećak

Rendező: Aleksandar Popovski 

1969-ben született a macedóniai Szkopjéban. Színház- és filmrendező diplomát szerzett a Szent Cirill és Metód Egyetemen. Filmjeivel részt vett rengeteg fesztiválon: Stockholm, Barcelona, Puerto Ricó, San Franciscó, Drezda, Zürich, Kalkutta, Belgrád, Palm Beach, Palm Springs, Cottbus, Troms, Ljubljana, Szarajevó, Celje, Milánó, Stuttgart. Több fesztiválon díjazták: Helsinkiben, New Yorkban, Brüsszelben, Rómában.

Színházban 1992-ben rendezett először, Dejan Dukovski "Az óriás és az óriás" című szövegét. Ezt követően rendezett Lorca, Popovski és Mitrevsky, Harms, Koltes,Stefanovski, Vencelj és Cervantes, Stoker, Csehov, Büchner, Shakespeare, Biljana Srbljanović, McDonagh, Moliere, Ana Lasić, Slavko Grum, Voltaire, Milena Marković, Strindberg, Hampton, Bulgakov, Majakovszkij színműveket. Popovski színre vitte darabjait Macedóniában, Horvátországban, Dániában, Szerbiában, Szlovéniában, Olaszországon, Svédországban, Görögországban, Ausztriában, Törökországban.

Munkásságáért számos díjat és elismerést nyert. Háromszor nyert Sterija díjat, A Gavella Színházban Aleksandar Popovski eddig három darabot rendezett: Shakespeare-t "Szenivánéji álom" c előadást, mely az egyik legtöbbet játszott és legtöbbet díjazott színdarab e színház történetében Henrik Ibsen: Peer Gynt és Jean Anouilh: Antigone c. darabját.

A 2018/2019-es évadtól a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője.

  • Bemutató időpontja: 0000. 00. 00.
  • Műfaj: dráma
  • Az előadás időtartama: 2 óra 20 perc egy szünettel
Jegyrendelés

Következő előadás:

Szereplők, alkotók

Megosztás

REPERTOÁR