Intimate Clouds

Repertoár

Ismertető Intimate Clouds

 

A PRAGUE CHAMBER BALLET (Prágai Kamarabalett) Csehország legnagyobb professzionális független tánc társulata. Múltja 1964-ig vezethető vissza, mikor is Luboš Ogoun, Pavel Šmok and Vladimír Vašut megalapította a Studio Ballet Prague-ot. 1975-ben Pavel Šmok megalapította a Prágai Kamarabalettet mely jelentős mérföldkőnek bizunyult az akkori Csehszlovák balett előmenetelében. A társulat repertoárja számos Šmok által koreografált darabot tartalmazott, mindamellett hazai és külföldi vendég koreográfusok darabjai is jelen voltak a műsorkészletben.

A társulat figyelemre méltó sikereket ért el, a Cseh és a prágai táncművészet elismert nagykövetévé vált és rangos díjakat nyert el külföldön.

Jelenleg a társulat 10 állandó taggal és 6 gyakornokkal dolgozik, saját technikai stábbal és menedzsmenttel rendelkezik. A repertoárban megtalálhatóak a klasszikus tánc elemei éppúgy, mint kortárs és modern technikák. Linda Svidró művészeti vezető a tradíciók folytatásaképpen őrzi az eredeti Šmok koreográfiák jellegzetességeit. Szoros együttműködésben áll Kateřina Dědková szólista és pedagógussal, illetve Igor Vejsada balettmesterrel. A társulat rezidens koreográfusa az Európa szerte ismert művész Petr Zuska a National Theatre Ballet egykori művészeti vezetője.

 

BLACK CLOUDS DON’T CRY

(22 perc)

Koreográfus:Jiří Pokorný

Zene:Yukari Sawaki

Színpadterv és jelmezterv:Jan Nečas

Fényterv:Loes Schakenbos

 

Táncolják:

Prágai Kamaraballett 8 táncosa

Szinopszis:

A „Fekete Felhők Nem Sírnak” című produkciót a tudatosan vagy tudattalanul lelkünkben elnyomott, rejtett érzelmek és gondolatok ihlették. Testünk kemény, kagylószerű héjjá alakul át, mely áthatolhatatlan, tökéletesen elrejtve a felszín alatt eredeti arcunkat különböző álarcok mögé melyeket a külvilágnak mutatunk.

Mikor leszakítunk egy almát a fáról és befestjük, a felülete és képzeletbeli szerkezete élénken megmarad szemünkben, míg belső tartalmai már élettelenek. Ezt mutatja az is, hogy a spanyol nyelvben a ’csendélet’ ’naturaleza muerta’ azaz ’halott természet’.

 

INTIMATE LETTERS

(25 perc)

Koreográfus:Petr Zuska

Zene:Leoš Janáček

Színpad terv és fényterv:Petr Zuska

Jelmezterv:Pavel Knolle

Zenei rendező:Zemlinsky Quartet

 

Táncolják:

Prágai Kamaraballett 8 táncosa és a Zemlinsky Quartet

Szinopszis:

Az ’Intimate Letters’ című vonósnégyest Leoš Janáček komponálta nemsokkal halála előtt 1928-ban. Az ihletet a műhöz a nála negyven évvel fiatalabb házas asszonyhoz fűződő szerelmi kapcsolata adta. Úgy tekinthetünk a műre, mint a kettejük közt folyt levelezésre a zene nyelvén elmesélve. Mindazonáltal, az alkotás során teljes mértékben figyelmen kívül hagytam a zenei mű háttértörténetét és elhatároztam, hogy a független és szabad utat választom, ahol csak egy dolog számít: maga a zene.

Ez az élő, lüktető és folyton változó organizmus önmagában egy kerek téma, egy történet.

Kapcsolatok megfoghatatlan hálózata, sorsok és szálak közöttünk melyek összefűznek minket, lelkünk komplikált útvesztője, mely megnevezhetetlen.

Minden folyamatos mozgásban van, semmi sem tart örökké és semmi nem ismétlődik.

Dr Ivan Dunovský emlékének ajánlva

 

 

  • Bemutató időpontja: 0000. 00. 00.
  • Műfaj: táncszínházi est két felvonásban
  • Az előadás időtartama: 1 óra 10 perc 1 szünettel
Szereplők, alkotók

Megosztás

REPERTOÁR