Szétbombázva

Szerző: Sarah Kane

Repertoár

Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva
Szétbombázva

Ismertető Szétbombázva

Sarah Kane : Szétbombázva / Blasted

Sarah Kane ( Nő; 1971. február 3. – 1999. február 20. ) Angol drámaíró.

Blasted Színdarab ( 1994. )

blast ( főnév )
Jelentése:  Robbanás, szélroham, detonáció, széllökés, élvezet, banzáj, sebesség, erős zaj, erős légáramlat, fújás, szélfújás, jó mulatás, fütty, hepaj, légnyomás, parti, robbantás, sípszó, szirénabúgás, szirénázás, tülkölás, robbanótöltet.

to blast ( ige )
Jelentése: Robbant, rátámad, lerombol, elperzsel, elpusztít, recseg, repeszt, szétrobban, harsog, letarol, rombadönt, tönkretesz, üvölt, átkoz, fenébe küld, pokolba küld, nekiesik valakinek, labdát erősen megüt.

blasted ( melléknév )
Jelentése: Átkozott, istenverte, megfonnyadt, tetves, robbantott.

Blasted. Színdarab ( 1994. )

Helyszín: Leeds-i szállodai szoba.

Szereplők:

  • Ian negyvenöt éves, Walesben született, de élete nagy részét Leeds-ben töltötte….
  • Cate huszonegy éves, alsó középosztálybeli,déli…
  • Katona katona, puskával a kezében


Vélemények a darabról, a szerzőről:

Ken Urban, drámaíró, forgatókönyvíró, rendező  és zenész: - Kane számára a pokol nem metafizikai: hiperrealista, valóságos nagyítású.

Zsótér Sándor, rendező ( a magyarországi első bemutató rendezője ) : - Akik olvasták mind megijedtek tőle. Meghökkentem, hogy olyan emberek, akik színházzal foglalkoznak, kizárólag csak a durva akciókra figyelnek fel. Úgy tettek, mintha soha nem olvastak volna egyetlen görög darabot sem vagy Shakespeare-t. Mintha nem olvasták volna a Titus Andronicust, ahol Laviniát megerőszakolják, kitépik a nyelvét, és levágják a kezét. ( Részlet a Magyar Narancs 2001/36.(09.06) írásából )

Kerkay Rita (Cate): - Realista történetnek indul. Egy rasszista, homofób, haldokló férfi, aki retteg a haláltól egy hotelszobában akar öngyilkosságot elkövetni. És ehhez egykori szeretőjét hívja társaságnak. A realizmusnak végeszakad, kirobban a háború ahol a harcban álló oldalak elmosódtak. Csak áldozatok vannak, és egy katona aki a háború végterméke. És Ian-nal minden megtörténik, amit másoknak kívánt. De ekkor már hiába akar, nem tud meghalni.

Derzsi János színész, a darab rendezője:  - A történelem folyamatában több évtized, évszázad eltelik, az emberi, társadalmi viszonyokban ugyanaz megismétlődik és mi nem tanulunk a hibáinkból.

A darab írója:
- A Blasted most már tőlem függetlenül létezik, ahogy kell. A születését és a jelentését néhány bekezdésben összefoglalni felesleges volna és múló érdeklődésre tarthatna számot. Ha egy darab jó, akkor saját levegőjét lélegzi be, saját élete van és saját hangja. Hogy önök hogyan értik, amit a hang mond, az nem az én dolgom. Az ami. Csinálj vele, amit akarsz.
Sarah Kane / 1994. július


szerkesztette: Kricsár Kamill
 

Előadás csak 18 éven felülieknek, csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Az előadás a szerző jogutóda engedélyével, a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség engedélyével jött létre.

Fotók, kreatívok: Derzsi Mátyás

 

Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

REPERTOÁR