Terrorizmus

Szerző: Oleg Presznyakov − Vlagyimir Presznyakov

Repertoár

Ismertető Terrorizmus

A Terrorizmus fekete komédia a bennünk és hétköznapjainkban megjelenő agresszióról. A hat, egymással látszólag össze nem függő jelenet mindegyike példázata a fizikai és lelki terrorizmusnak, amely különböző szinteken, élethelyzetekben, társadalmi osztályban és életkorban jelenik meg. A hat különböző jelenet végül egy izgalmas elgondolkodtató történetté áll össze.

A különböző jelenetek helyzeteiben nincsenek nagy, értékeket és erkölcsi ítéleteket képviselő hősök, rajtuk és élethelyzeteiken egyszerre lehet nevetni és gondolkodni, mivel a szerzők a drámai színházi helyzeteket kifordítják, parodizálják, de közben véresen komolyan veszik. A jól megírt történetekben megjelenített drámai szituációkban a mindennap emberét látjuk, s rádöbbenünk, hogy akár mi is kerülhetünk ilyen helyzetekbe.

A mű szerzői, a Presznyakov fivérek a modern orosz irodalom talán legnépszerűbb, legismertebb fiatal alkotói, Csehov után a legtöbbet játszott szerzőpáros a világon. A Terrorizmus című darabjukat a 2002-es moszkvai bemutató után tucatnyi idegen nyelvre lefordították, és még abban az évben a londoni Royal Court is bemutatta. 2003-ban a Heidelbergi Stückemarkton szerzői díjjal (Autorenpreis) tüntették ki. Jelenleg is játsszák Európa számos országában, Portugáliától Romániáig, Amerikában és Ausztráliában is.

Az előadás érdekessége, hogy a jelenetek a harmadik emeleten, két helyszínen játszódnak: a Kozák András Stúdióban és a Művésztársalgóban.

 

Videoajánló

Werkfilm

A Presznyakov fivérek a Vörösmarty Színházban

 

  • Bemutató időpontja: 2015. 10. 01.
  • Műfaj: hat városi jelnet
  • Fordító: Radnai Annamária
  • Az előadás időtartama: 1 óra 50 perc, amit befolyásol, hogy mennyi idő alatt halad a közönség egyik helyszínről a másikra
Szereplők, alkotók

Megosztás

REPERTOÁR