Kozáry Ferenc: Ha karácsony, akkor családi zenélés minden mennyiségben!

2023. 12. 23.

A karácsony ünnepi szokásai sok helyen nagyon hasonlóak, ugyanakkor minden családnak megvannak az évek során kialakult tradíciói, saját kis rítusai és szertartásai, amelyek személyes élménnyé varázsolják az ünnepet. Sorozatunkban a Vörösmarty Színház színészeit kérdezzük meg, hogy számukra mit jelent a karácsony, hogyan élik meg az év legmeghittebb napjait és milyen meghatározó emlékeket hoznak a múltból.

Kozáry Ferenc a családi szokásokról mesélt és hogy hogyan alakultak át ezek az évek során:

Nagyon szépen, hagyományos módon éltük meg a karácsonyt a szüleimmel és testvéreimmel gyerekkoromban. Mivel szüleim tanárok voltak ezért előbb elszabadultak a munkahelyről. Volt idejük főzni, sütni, amibe igyekeztünk mi is segíteni mindig. Nagyon muzikális volt a család, minden fajta nyelven énekeltünk a Tannembaumtól a Jingle bellsig. Be volt osztva, ki lesz éppen a krampusz, aki kiosztja a csomagokat, megnéztük egymás ajándékait, ami mindig egy több órás ünnepi procedúra volt. 

 

Mik voltak akkoriban a jellegzetes ételek az asztalon?


Borleves és halászlé mindig volt apám miatt, anyukám kedvéért pedig volt valami más is mert ő nem szerette egyiket sem. Ami abszolút obligátum volt, az a töltött káposzta.

 

Mekkora a család, milyen körben ünneplitek a karácsonyt?

 

Szerencsére most is nagyon összetartó a családunk, 22 fő a magja. Testvéreim családja, gyerekek, unokák. 

Nálunk pont úgy jön ki, hogy sokunknak van december végén a szülinapja, nekem meg a hónap elején van a névnapom, úgyhogy rendszerint amolyan megállás nélküli ünneplésbe kezdünk bele decemberben. 

Nálunk óriási ünnepi program, hogy társasozunk. Általában is szertünk játsszani, de karácsonykor nagy számban összegyűlünk a nappaliban és megy a játék. Ezt most is nagyon várom, mivel idén sem maradhat ki a programból.

 

A régi, gyermekkori karácsonyokhoz képest van változás? Akár az ünnepi szokásokban, akár a karácsonyi asztal kínálatában?

 

Két újdonság is lesz idén: az egyik, hogy a legkisebb lányom mindenkinek saját készítésű ajándékot készít, komoly dolgokat, de ezt most még nem árulhatom el, nehogy elrontsam a meglepetést. Az idei ajándék-szenzáció ez lesz!

A másik, hogy Lenke lányom - aki dietetikusnak készül és nagyon komolyan veszi leendő hivatását - idén úgy állítja össze az ünnepi menüsort, hogy akár egy nagyon kemény étrendi szűrőnek is megfeleljen. Erről sem tudok még részleteket mondani, de kíváncsian várom a reform-karácsonyt.

A hangulat egyébként adott lesz, hiszen gyerekeim mind zongoráznak, úgyhogy továbbvisszük a hagyományt és idén is énekelünk, zenélünk majd az ünnepi időszakban.