Lelkesen vágtak bele az új formációba a színészek

2021. 08. 06.

Különleges formáció jött létre a járványidőszak alatt a Vörösmarty Színházban. Belső zenekar alakult a falak között, de nem csak a saját szórakoztatásukra. 

– Az indíttatás a pandémia volt, így próbáltunk valamit alkotni – foglalta össze tömören a GabiKvArt zenekar megalakulásának körülményeit Varga Gabriella színésznő, az együttes énekese. Ugyanakkor nem egy hirtelen ötlettől vezérelve kezdték el a közös munkát, hiszen a színésznő Kricsár Kamill kollégájával már évek óta próbált dalokat gitárkísérettel. A pandémia beköszöntével Gabriella a színház korrepetitorát, Réti Anikót kereste fel egy Lady Gaga-dal feldolgozása miatt, amihez Kricsár Kamill is csatlakozott.

– Ilyenkor ez egy izgalmas feladat, mert van egy eredeti, professzionálisan elkészült popsláger. Ezt teljesen leutánozni nyilván nem lehet, nincs is annyi hangszerünk, és hát én sem Lady Gaga vagyok – sorolta a nehézségeket a színésznő. Az elkészült dalban már szerepet vállalt Tóth Péter színész is, aki szaxofonon játszott.

Varga Gabriella, mint mondta, ezt a dalt megmutatta az igazgatónak, akinek nagyon tetszett. – Végül is ő mondta, hogy legyen ebből egy rendes repertoár, egy rendes koncert. És már akkor mondta, hogy Andrássy Máté stand up előadásával egybekötve – mesélte a színésznő. Mindez márciusban történt, ami után megkezdődött a további dalok felkutatása és megalakult a GabiKvArt felállása is: Kricsár Kamill – gitár, Réti Anikó – zongora, Nagy Ferenc – basszusgitár és Varga Gabriella – ének.

Hogy milyen dalokat hallhatnak majd a zenekartól pénteken és szombaton az érdeklődők? A színésznő válasza egyértelmű volt: – Nagyon sokféle dal van. Nekünk is nehéz volt választani, nyilván legfőképpen azért, mert nem mindegy, hogy ezekkel a hangszerekkel mit tudunk megvalósítani. A blueshangzás mellett a repertoár magában foglal sok más mellett Zorán-, Amy Winehouse-, Bee Gees-, Tina Turner-slágerfeldolgozásokat, de még népdal is felcsendül majd. – Ezért is lett az a címe az egész estnek, hogy Mert ehhez van kedvünk – emelte ki Varga Gabriella.

A színészek ebben a formációban nem a megszokott körülmények között állnak színpadon. Ezzel kapcsolatban a színésznő elmondta: – Nagyon izgalmas, nagyon más. Ezt nem lehet összehasonlítani se a musicallel, se az operettel, se semmilyen eddigi színpadi produkcióval. Egészen más egy musicalben egy szituációban énekelni, itt ez leginkább könnyűzenei műfaj. A hangszerelés sem egyszerű, illetve nekem sem, hogy színészileg hogy lehet ezekben a dalokban építkezni.

A nézők legtöbbször valamilyen karakterek megformálóiként találkozhatnak a színészekkel, de a zenekaron keresztül talán kicsit a valódi személyeket is megismerhetik. – Megmondom őszintén, ezt most egy kicsit Mátéra hagytuk, hiszen neki ugye kétszer 20 perc stand upja lesz, illetve az elején ő fog minket felkonferálni, ez még számunkra is meglepetés lesz. Egy kicsit izgulok, hogy mennyire lehet ilyenkor kapcsolatot tartani a nézőkkel. Az még titok, hogy én is mennyire tudok majd megszólalni. Nem hiszem, hogy hosszú sztorikat, vagy történeteket mesélnék a kollégákról, de szerintem Mátéban lehet bízni. Bizonyára színházon belüli történetek is elhangzanak – mesélt az előadás különlegességéről Varga Gabriella.

Forrás: Baráth Eszter - Fejér Megyei Hírlap / Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

https://www.feol.hu/programajanlo/lelkesen-vagtak-bele-az-uj-formacioba-a-szineszek-5169374/