Bronzérmes Dobri Dániel darab

2020. 10. 12.

Kihirdették a BMC és Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményét a CAFe Budapest keretében. A közel négymillió forint összdíjazású versenyen a nagyzenekari művek között a harmadik díjat Dobri Dánielnek ítélték PentaTones for Orchestra című darabjáért. 

Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa, és tartós együttműködést alakítson ki a szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új művek és a kortárszene népszerűsítésében.

A verseny szervezői a nagyzenekari kategóriában ebben az évben Bartók Béla halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve olyan pályamunkákat vártak, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombita szólistát szerepeltessenek. 

Az augusztus 25-én lezárult pályázatra összesen 28 pályamunka érkezett Magyarországról és a határon túlról. Kamarazenei kategóriában 16, míg nagyzenekariban 12 új magyar zeneművet neveztek. A legfiatalabb pályázó mindössze 19 éves, és az idei év újdonsága, hogy 3 női zeneszerzőt is köszönthettünk a pályázók között. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 50. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

A zeneműveket rangos zsűri – Eötvös Péter, Gémesi Géza, Kovács László, Pálfalvi Tamás, Pilz János, Serei Zsolt, Tihanyi László és Vajda Gergely – bírálta el, és a beadott pályamunkák közül 4-4 művet jelöltek a döntőbe.

Szívből gratulálunk!

Forrás: BMC, papageno.hu