Könyvajánló Szikora Jánossal

2020. 07. 13.

Szikora János aggodalommal vegyes izgalommal várja a következő évadot, amelynek első bemutatója Az ember tragédiája 2. lesz. Színházunk igazgatója a feol.hu-nak adott interjúban azt is elárulta, hogy milyen olvasmányt ajánl. Nagy Marietta cikke.

Mitől tart a legjobban az új évaddal kapcsolatban?
– Hogy újból karanténba kerülünk. A járvány második hullámától jobban tartok, mint az elsőtől, mert nagyon szerencsétlen lenne, ha megint félbe kéne hagyni, amit elkezdünk.

Mit tesz a félelmei ellen?
– Ahogy azt sokan teszik, imádkozom, hogy minden megoldódjon.

A készülő darabok közül melyik a kedvence, és miért?
– Első helyen áll Az ember tragédiája II. Amikor két évvel ezelőtt megcsináltuk az első részét és elhatároztuk, hogy négy kortárs magyar író segítségével megkíséreljük onnan folytatni, ahol Madách abbahagyta, akkor ez még csak egy szép álomnak tűnt. Most már olvasva és forgatva azt a drámát, amit a négy drámaíró megírt a Vörösmarty Színház számára, valóságos lett. Az online olvasópróbákon, mikor elhangzott a színészektől a szöveg, az az életem egyik legszebb pillanata volt, hiszen egy csodálatos álom vált valóra, eddig ugyan csak félig. A próbákat csak augusztus 3-án kezdjük. Tehát ha egyet kellene kiemelni, az mindenképpen a Tragédia lenne.

Szikora János Hargitai Ivánnal a Vörösmarty Színház online évadzáróján

Melyik a kedvenc színházi darabja?
– Természetesen elfogult vagyok a Tragédia mellett, ha a repertoárból kell választani.

Hogyan éli mindennapjait Székesfehérváron?
– Az életem nagyon zsúfolt, és más nem is nagyon fér bele, csak a munka. A szabad­időm egy-egy ebédre vagy sétára korlátozódik. Abban a pillanatban, hogy kiszállok az autóból, megrohannak a gondok, az elintézendő konfliktusok, és ezek tulajdonképpen a haza vezető úton is elkísérnek. Mozgalmasak és eseménydúsak a napjaim, amiket Fehérváron itt töltök.

Melyik díjára a legbüszkébb?
– Az hiszem, arra, amit két évvel ezelőtt kaptam, az Érdemes művész kitüntetésre. Ebben tulajdonképpen az elmúlt időszakomat honorálták, és ha visszatekintek az életemre, arra az elmúlt negyven évemre, amit a színházban töltöttem, tényleg jólesik, hogy ezt a hosszú időszakot, eseményekben, bemutatókban gazdag pályát észrevették és honorálták.

Milyen könyvet ajánl most, hogy kezd újraindulni az élet a vírus és a veszélyhelyzet után?
– Hadd legyek kicsit elfogult! Én nagyon szeretem a négy felkért magyar kortárs író közül különösen Darvasi László munkáit, és nemrég jelent meg egy kisregénye a Magvető kiadónál. A magyar sellő végtelenül szellemes, nagyszerű írás, mindenkinek ajánlom figyelmébe.

forrás: Nagy Marietta/feol.hu