Kelemen István a Csajághy Laura Színpad élén

2020. 06. 27.

A Velencei-tó környéke hamarosan bekapcsolódik a megye színházi életének vérkeringésébe. A Vörösmarty Emlékháznál épülő Csajághy Laura Színpad izgalmas kihívást vállalt azzal, hogy ebben a „csonka” színházi szezonban is megkezdi működését – mégpedig a Csongor és Tünde előadásával.

Kelemen István színművész igazgatja a színpadot, aki őslakosnak számít a környéken. Harmincévnyi színészi karrierjében számtalan nyári produkció szerepelt, melyeket, mint mondja, mindig izgalmas kihívásként élt meg. Most azonban nem színészként, hanem igazgatóként kell megteremtenie a feltételeket ahhoz, hogy jól működő, színészeknek, közönségnek egyaránt minőségi kulturális közösségi teret adhasson át.


Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1939-ben Kresz Géza és felesége, Mária pezsgő kulturális életet tartott fenn Vörösmarty Mihály egykori kápolnásnyéki otthonában. Ez a pontos dátum azért fontos, mert az akkori nyár egyik jelentős előadását idézi meg ezen a júliuson a ma már Vörösmarty Emlékházként megújuló közösségi tér, illetve a mellette épülő Csajághy Laura Színpad. Azon a bizonyos 1939-es júliuson ugyanis a Csongor és Tünde került színre, melyben a ház úrnője játszotta a boszorkány szerepét. Most, a Velencei-tó közelében megvalósuló színpad ugyanezzel az előadással nyitja meg megépülését követő első szezonját.

forrás/Fejér Megyei Hírlap/szöveg: S. Töttő Rita fotó: Pesti Tamás