Magyar Filmdíj 2020 - két jelöltünknek is szurkolhatunk

2020. 02. 20.

Krisztik Csaba és Nagy Péter is ringbe száll a legjobb férfi főszereplő díjáért az idei szemlén. A győzteseket a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjakat március 5-én adjákát a Vígszínházban.

A Valan - Az angyalok völgye című filmet tavaly mutatták be, amelynek főszerepét Krisztik Csaba játszotta. A filmről dióhéjban annyit érdemes elárulni, hogy egy vérbeli krimi, ami egyben lélektani dráma is. Péter nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is.

A Tv filmek kategóriájában jelölték a Házasságtörés című filmet, itt kapott jelölést a legjobb férfi főszereplőnek kijáró díjra Nagy Péter. A tavaly bemutatott, Móricz Zsigmond azonos című művéből készült film főhőse Isti, a minisztériumi kishivatalnok boldog férj és apa. Egész nap dolgozik, hogy a családját eltartsa, feleségének minden pénzt hazaad, ahogy egy rendes férjhez illik. Ám egy napon kollégái a női csalfaságról beszélgetnek, és Istiben minden ok nélkül fellobban a féltékenység. Ráadásul az ünnep miatt hamarabb hazaengedik a munkahelyéről, egy kis zavart okozva ezzel, felesége ugyanis nem készült még el az ebéddel. Isti mindenre gyanakszik, még Évi barátnője is felingerli. Négy korona miatt szóváltásba keverednek az asszonnyal, és Isti elrohan otthonról, felkeresi barátját, a szoknyabolond Füredit. A két férfi együtt indul el a pesti éjszakába...Hogyan tudja a nő csalfaságáról képzelgő férfifantázia egyetlen nap alatt megteremteni a félelmet, fellobbantani a haragot, létrehozni az új szerelmet és beteljesíteni a visszatérést? A film soha nem látott lelki kavalkádot vonultat fel, a házastárs, a munkatárs, egy fellobbanó szerelem és az őszinte visszatérés egyszerű történetében.

 

Idén összesen 114 alkotást neveztek a hazai filmkészítők, amelyek közül az előzsűrik választották ki végül azt az 59-et, amelyek megmérkőzhetnek majd az egyes kategóriában a Magyar Filmdíjakért.