Tóth Ildikó a cannes-i filmvásznon!

2019. 05. 22.

Moldovai Katalin Ahogy eddig c. rendezői diplomafilmje 2000 alkotás közül került be a legjobb 17-be a 72. cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába. A film Tóth Krisztina azonos című novelláját dolgozta fel, a főszerepben színművésznőnk, Tóth Ildikó is látható. A verseny május 23-án lesz, hajrá, Ildi! :)

A 24 perces vizsgafilm a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgóképművész mesterképzésén készült. A film Tóth Krisztina azonos című novelláját dolgozta fel, a főszerepekben Venczel Vera és Tóth Ildikó láthatók.

Az Ahogy eddig című film története során egy idős nő életébe pozitív fordulatot hoz egy tragikus hír. Az összes szereplő – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részévé válnak, amikor Margit megbetegszik.
"Ez a hirtelen jött esemény változást hoz mindkettőjük életében és egy új kezdetet is a kapcsolatukban" - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Az Ahogy eddig forgatókönyvét Moldovai Katalin rendező Palóczi Zitával közösen jegyzi, az operatőr Táborosi András volt, a vágó Soltész Orsolya, a gyártásvezető Makkos Zsófia. 

A Cinéfondation versenyébe benevezett mintegy 2 ezer alkotás közül 17 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 3 animációs mű kapott meghívást. A kategóriában három díjat osztanak ki május 23-án. A válogatás zsűrijének elnöke idén Claire Denis francai író-rendező lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja és Szentpéteri Áron filmjei is szerepeltek.

Forrás: hvg.hu