Híreink

A Vörösmarty Színház legfrissebb hírei

A kőszívű ember fiai - Selmeczi Bea, dramaturg írói naplója

A kőszívű ember fiai - Selmeczi Bea, dramaturg írói naplója2024. 04. 12.

Regényt színpadra adaptálni nem egyszerű feladat. Főleg akkor, amikor Jókai Mór grandiózus művéről, A kőszívű ember fiairól van szó. Ezt a feladatot kapta a Vörösmarty Színház produkciójában Selmeczi Bea, dramaturg, aki Szikora János, rendezővel együtt írta meg a darab szövegkönyvét. Azóta nagy sikerrel mutattuk be az előadást a nagyszínpadon, Bea pedig egy írói naplót készített, amiben bemutatja, hogyan lehet egy ekkora kihívást megugrani, a koncepció megalkotásától, a húzásokon és kutatásokon keresztül egészen a próbafolyamatok végéig. 

Tovább olvasom

Interjú Keller Jánossal, a “Volt egy fiú…” SZÉCSI PÁL ‘80 produkció kapcsán2024. 03. 25.

Keller János már az idei Nőnapi koncertjén beharangozta készülő produkcióját pár dallal, március 27-én pedig be is mutatja a Vörösmarty Színház a “Volt egy fiú…” SZÉCSI PÁL ‘80 című előadást, a Kozák András Stúdióban. A koncert-színházi produkció az ikonikus énekes slágerein keresztül egész életéről szól. Keller János úgy szerkesztette meg a számok közötti prózai szövegeket, hogy azok megfogalmazzák azt a titkot, amitől Szécsi Pál a mai napig prominens tud maradni. A koncepció megszületéséről és Szécsihez való kapcsolatáról is beszélgettünk a színművésszel.

Tovább olvasom
Interjú Keller Jánossal, a “Volt egy fiú…” SZÉCSI PÁL ‘80 produkció kapcsán
Bemutatkozik a Vörösmarty Színház társulatának legújabb tagja! - Interjú Decsi Edittel

Bemutatkozik a Vörösmarty Színház társulatának legújabb tagja! - Interjú Decsi Edittel2024. 02. 21.

Új társulati tagot köszönthetünk a 2024-es évtől! Decsi Edit itt nőtt fel Székesfehérváron, gyerekszereplőként többször lépett fel a Vörösmarty Színház színpadán, legutóbb pedig már a legfrissebb bemutatónkban, a Csongor és Tündében is láthatta a közönség, Ledér szerepében. Most már tapasztalt színésznőként szerződött Fehérvárra, erről és a hazavezető útról beszélgettünk társulatunk legújabb tagjával, Decsi Edittel.

Tovább olvasom

“A becsület a legjobb üzlet.” - Interjú Szikora Jánossal A kőszívű ember fiai előadásról2024. 02. 16.

Jókai Mór grandiózus regényét, A kőszívű ember fiait a székesfehérvári Vörösmarty Színházban állítják színpadra. A mindannyiunknak ismerős történetből készülő előadás rendezője, a teátrum igazgatója, Szikora János. A próbafolyamatokat megelőzően beszélgettünk az igazgató úrral az előadás koncepciójáról, üzenetéről. 

Tovább olvasom
“A becsület a legjobb üzlet.” - Interjú Szikora Jánossal A kőszívű ember fiai előadásról
Szikora János személyes visszaemlékezése Szurdi Miklósról

Szikora János személyes visszaemlékezése Szurdi Miklósról2024. 02. 12.

Tovább olvasom

Meghalt Szurdi Miklós a Vörösmarty Színház egykori igazgatója2024. 02. 12.

Tovább olvasom
Meghalt Szurdi Miklós a Vörösmarty Színház egykori igazgatója
A teljesség felé - Weöres Sándorból kiindulva, Kozáry Ferenc és a Maróti Zenekar bemutatója

A teljesség felé - Weöres Sándorból kiindulva, Kozáry Ferenc és a Maróti Zenekar bemutatója2024. 02. 12.

A teljesség felé című előadást Székesfehérváron, a Pelikán Fészekben láthatta az irodalomkedvelő közönség, melyet az est egyik szereplője,  a Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc a Maróti Zenekarral együttműködésben szerkesztett.  A produkció Weöres Sándor előtt tiszteleg, az ő alkotásai, levelei hangzanak el prózában, valamint zenés feldolgozásokban. A bemutató előadáson részt vett Sebő Ferenc is, aki korábban a költő számos művét zenésítette meg, de Weöresen kívül József Attila és Nagy László két versének feldolgozása is elhangzik az előadásban. A zenét a nyolctagú Maróti Zenekar adja: az eredeti, jól ismert dalokat fúvósokkal, citerával és ütőhangszerekkel kiegészítve adják elő. A produkció a Láncos-Szekfű Közalapítvány pályázatán keresztül jött létre.

Tovább olvasom

“Az előadás a jelenlegi világunk problémáiról is beszél…” - Interjú Czukor Balázzsal a Csongor és Tünde bemutatójáról2024. 01. 30.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház február 3-án mutatja be a Csongor és Tünde előadását, a színház névadójának klasszikusát.  Az előadás szerteágazó történetéről, koncepciójáról és megvalósításáról Czukor Balázzsal beszélgettünk.

Tovább olvasom
“Az előadás a jelenlegi világunk problémáiról is beszél…” - Interjú Czukor Balázzsal a Csongor és Tünde bemutatójáról
Évszázadok, szerelmek - különleges előadással és díjakkal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Vörösmarty Színház

Évszázadok, szerelmek - különleges előadással és díjakkal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Vörösmarty Színház2024. 01. 23.

Január 22-én, a Himnusz születésének évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján egy igazán különleges műsorral ajándékozta meg közönségét a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Évszázadok, szerelmek címmel klasszikus szerelmes verseket kortársakkal állítottak szembe a társulat művészei, hogy ki-ki maga dönthesse el, vajon a szerelem érzése változott-e az évszázadok alatt vagy csak a nyelv ragadja meg másképp a kimondhatatlant. Az előadás dramaturgja Selmeczi Bea, rendezője Horváth Csaba volt. 

 

Tovább olvasom