Szózat-ünnep

2017. 12. 19.

Vörösmarty Mihály 181 éve, 1836 decemberében írta meg a Szózatot, amely a Himnusz mellett második nemzeti énekünkké vált. December 19-én, kedden este 19 órakor közel 250 diák a színház színpadán Tűzkő Sándor színművész közreműködésével együtt szavalta Vörösmarty sorait.


A Vörösmarty Színház vezetősége felhívással fordult több fehérvári és környéki oktatási intézményhez, hogy advent negyedik hetében az iskolák diákcsoportjai a színházban együtt mondják el Vörösmarty Mihály Szózatát. A Vörösmarty Színház elindítója és házigazdája ezen ünnepi alkalomnak. Az esemény előtt Szikora János igazgató elmondta, hogy a jövőben minden év decemberében ily módon emlékeznénk a Szózat megszületésére, a kezdeményezéssel hagyományt szeretnénk teremteni: „Fehérváron ezen az estén egy hagyományt indítunk el, a Szózat születése legyen a magyar hazaszeretet napja.”


Részt vevő iskolák: Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola, Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Vasvári Pál Gimnázium, Ciszterci Szent István Gimnázium, Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, Comenius Angol−Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Bory Jenő Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola. 

Fotók: Simon Erika