Három nővér hat alakban

2016. 10. 14.

Péntek délután olvasópróbázott a Három nővér alkotócsapata, a darab bemutatója november végén lesz Szikora János rendezésében. Az előadás különlegességét többek között az adja, hogy a három nővér tulajdonképpen hat alakban jelenik majd meg.

 

Szikora János az olvasópróba elején arról mesélt, hogy tíz évvel ezelőtt a szolnoki Szigligeti Színházban megrendezte Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének adaptációját, és abban az előadásban a szereplők fiatal énjei mellett − ha csak egy villanásra is – megjelenítette az öregkori énjüket is. Azóta is foglalkoztatja a kérdés, hogy hová tűnnek az ember egykor viselt alakjai. „A valamikori alakunkat, mint kígyó a bőrét, elhagyjuk, és mindezen alakok, zárványok egyre távolabb kerülnek tőlünk az időben” – emelte ki.

 

 

 

 

 


 

A Három nővér címét így jelölte: 3 N, melyet a következőképpen magyarázott: az N a halmazelméletben a természetes számok halmazát jelöli, ebben az előadásban ez a halmaz azon alakok összességét foglalja magába és próbálja megjeleníteni, amiket egy-egy személy betöltött élete során.

A fehérvári előadásban  a három nővér tulajdonképpen hat alakban jelenik meg. Hat arc, hat portré ugyanarról a három lányról: a nagyon fiatalról és arról az alakról, amivé az idő e szárnyaló lelkű, érzékeny lényeket torzította. Hol mutatkozik meg egy fiatalban a majdani öreg? Hogy bukkan elő az öregekből egy lobbanásnyi időre a fiatal, hogy aztán örökre kivonuljon az életükből, mint a katonazenekar, amely a távozó reményekkel együtt enyészik? Csehov költői szorongása így ötvöződik az élet múlásának bölcs elfogadásával.  

 

 

 


 

A főszerepeket játszó színészeink mellett megjelennek majd a kaposvári egyetemisták, akik az adott szereplő fiatalkori énjét jelenítik meg.

 

 

 

A darabot Morcsányi Géza fordította, a jelmezeket Zoób Kati, a díszletet Szikora János tervezi.