Évadot zárt a Vörösmarty Színház társulata

2024. 06. 22.

Évadzáró társulati ülést tartott a székesfehérvári Vörösmarty Színház június 22-én. A teátrum vezetői értékelték a 2023/24-es évadot, valamint reményteli módon nyilatkoztak a következő évaddal kapcsolatban is. Kihirdették az évad színészét, a Vörösmarty Gyűrű-díj nyerteseit, valamint az évad nem művészállományú dolgozóit is. Az eseményen jelen volt dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere, valamint Lehrner Zsolt, alpolgármester is. 

Szikora János, a teátrum igazgatója az “optimista” jelzővel írta le a 2023/24-es évadot. Elmondta, hogy amíg 2020-ig évente 16.000 bérletes nézőt fogadott be a színház, addig a járvány időszak és az energiaválság után ez jóval visszaesett. Örömmel jelentette be, hogy a társulat odaadó munkájának köszönhetően újra felívelő szakaszába ért a Vörösmarty Színház: idén a 339 előadás alatt 14.300 bérletvásárlót, összesen 72.000 fiztető nézőt számlált a teátrum, 94%-os látogatottság mellett, amelyeket kiemelkedő teljesítménynek nevezett. Külön kiemelte a színház közösségformáló erejét. Olyan nagysikerű projekteket vitt véghez a színház idén is, mint például az Atlantisz Program, amely közel 400 diákot vont be a színjátszásba; a Versünnep, amelynek évről évre egyre nagyobb a népszerűsége; vagy éppen az Újszövetség Maraton, ami most már tizenötödik éve hagyomány a teátrum nagyszínpadán. 

Dr. Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy nem könnyű esztendő van a hátunk mögött, de a Vörösmarty Színház így is megmaradt a fehérvári kulturális élet központja, amely egész évben sikeresen szórakoztatta, vagy éppen elgondolkodtatta a helyi és vidéki nézőket egyaránt. Továbbá köszönetet mondott azért is, hogy nem csak a teátrum, de a város különböző rendezvényeinek is helyszínéül szolgált az épület, amely így valódi közösségi tér lehet mindig is a város polgárainak. 

Az évadzáró társulati ülés további részében Bagó Bertalan, művészeti vezető és Horváth Csaba, fizikai színház tagozatvezető értékelte az idén bemutatott előadásaikat. Szikora János is köszönetet mondott a társulatnak az idei produkciók létrejöttéért, valamint kiemelte, hogy mennyire fontosak voltak a tájelőadások, amelyekkel új kapuk nyílhatnak meg a színház életében. A társulat játszott az Ördögkatlan Fesztiválon, Pécsett, Pápán, a 6szín Teátrumban és a Nemzeti Színházban is. 

Kihirdette a teátrum vezetősége az idei évad díjazottjait. Minden évben három díjat adnak át a fehérvári színházban: Az évad színésze, a Vörösmarty Gyűrű-díj nyertesei és Az évad nem művészállományú dolgozója kap kitüntetést. 

Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, idén Kovács Tamás kapta meg a rangos elismerést. Talán legemlékezetesebb alakítása ebben az évadban A király beszéde Bertie-je volt, amelyben különös figyelemmel és extra felkészülési folyamat után formálta meg a beszédhibás brit uralkodót. Az évad második felében játszotta a középső Baradlay fiút, Richárdot, A kőszívű ember fiai című produkcióban, valamint ő volt Akhillesz az Iphigenia Auliszban című előadásban. Laudációjában Bagó Bertalan kiemelte, hogy azzal az alázatos munkával, amit eddig is végzett a színművész, igazán fényes jövő áll előtte a szakmában. 

A Vörösmarty Gyűrű-díjat a Színház egykori társulata hozta létre és az ARTeatrum Alapítvány tartja fenn. Minden évben egy férfi és egy nő veheti át a díjat a társulat művészei közül, akiket titkos szavazás útján szavaznak meg a színészek. A díjakat az alapítvány védnöke és alapítója, Révész László adta át Ballér Biankának és Kovács Tamásnak. Ballér Bianka idén öt bemutatóban is szerepelt: A kék hajú lány címszerepét formálta meg a Pelikán Fészekben; az Apacsok előadásban Csilla, a törzsfőnök feleségét játszotta; ő volt a Csongor és Tünde előadás Irmája; Szalmsinéként nevettetett meg minket A kőszívű ember fiaiban; végül pedig az Iphigenia Auliszban produkcióban a Kar részeként vált emlékezetessé alakítása. A laudációt Horváth Csaba mondta el, aki kiemelte, hogy kivételes tehetségű, kiállású és humorú színészként ismerte meg Biankát, aki sosem elégszik meg azokkal a keretekkel amiket rá szabnak és mindig újat tud mutatni művészetével. 

Az évad nem művészállományú dolgozója díjat titkos szavazással a teátrum dolgozói szavazzák meg. Idén szavazategyenlőség jött létre az első helyen, így ketten is megkapták a díjat és a vele járó jutalmat is. A színház dolgozói Bakos János, díszítőt és Soltész Rita, súgót szavazták meg idén a legjobb dolgozónak.