JÖJJ ÉS LÁSD! - Kihirdette a 2024/25-ös évadát a Vörösmarty Színház

2024. 05. 31.

Jöjj és lásd! - Ez a hívószava a Vörösmarty Színház 2024/25-ös évadának. A teátrumban május 30-án tartották az évadhirdető sajtótájékoztatót, ahol a következő évad bemutatóit, valamint az új Ars Regia bérlet előadásait ismerhette meg az egybegyűlt közönség és a sajtó. Igazán sokszínű lesz felhozatal: klasszikus, modern, kortárs előadások, valamint világhírű és magyar musicalek is szerepelnek a premierek sorában.

Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki a hagyományokhoz híven elsőként vásárolta meg bérletét a színház következő évadára. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy olyan együttműködések jöhetnek létre a városban, mint például az Ars Regia bérlet, amelynek a négy legnagyobb fehérvári kulturális intézmény tagja, vagy éppen az Atlantisz Program, amely a térség iskoláival közösen vezeti be a helyi diákságot a színház világába. Emellett kiemelte, hogy Székesfehérvár önkormányzata büszke arra, hogy ilyen kulturális intézményeket tart fenn, és úgy tervezik, hogy a jövőben is az Önkormányzat marad ezeknek az intézményeknek a fenntartója. 

Szikora János, a színház igazgatója kiemelte, hogy a Vörösmarty Színház a közösség színháza, emiatt kötelessége, hogy a kultúra közvetítése mellett teret adjon olyan alkotói elképzeléseknek, amelyekkel meg lehet szólítani a város közösségét. A teátrum következő évadával kapcsolatban elmondta, hogy a műsort klasszikus és kortárs alkotók műveiből válogatták össze, hogy a színházi stílusok minél szélesebb spektrumát megismerhesse a fehérvári közönség. Bemutatta a színház új bérletét is, amelyet az intézmény nemrég elhunyt korábbi igazgatójáról, Szurdi Miklósról neveztek el. Köszöntője végén egy kulcsszóval jellemezte a következő évadot: “remény”. Úgy fogalmazott, hogy napjainkban az értelmes emberi életbe vetett remény érzését nem hagyhatjuk kihunyni. Ezt a gondolatot képviseli a Vörösmarty Színház következő évada. 

A Vörösmarty Színház öt nagyszínpadi és öt kamaraelőadást mutat be a soron következő évadban. Emellett nyolc gyermek- és ifjúsági előadást is láthatnak majd a fehérvári nézők. 

A nagyszínpadon először Horváth Csaba állítja színpadra Móricz Zsigmond egyik legismertebb művét, az Úri murit. A rendező elmondta, hogy ebben a regényében a szerző az átlagon felüli, kiemelkedő képességű, ám roppant esendő emberek bukását ábrázolja bölcs életismerettel, ami számára mindig csodálatra méltó Móricz műveiben. A következő nagyszínpadi bemutató William Shakespeare: A windsori víg nők című komédiája lesz Szikora János rendezésében. Az előadás a Vörösmarty Színház és a Komáromi Jókai Színház koprodukciójában jön létre, Falstaffot, Erzsébet királynő kedvenc Shakespeare-karakterét Gál Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója alakítja. Húsz év után visszatér a Vörösmarty Színház nagyszínpadára a Hegedűs a háztetőn, a világ legismertebb musicalje. Tevjét Egyed Attila, Goldét Váradi Eszter Sára játssza majd, az előadást Telihay Péter rendezi. A nagyszínpadi premierek sorát Térey János műve, A Nibelung-lakópark című produkció zárja, Szikora János rendezésében. A teátrum igazgatója úgy nyilatkozott a szerzőről, hogy nála szellemesebben talán senki a kortárs írók közül nem képzelte el világunkat, amelyben élünk. Az évad végén még egy bemutatót is rendez Szikora János a nagyszínpadon: Jókai Mór regénye alapján Nagy Tibor Magnus musicaljét, a Benyovszky, a szabadság szerelmese című előadást állítja színpadra. A főszerepet György-Rózsa Sándor alakítja, aki egyszer már Benyovszky bőrébe bújt az ősbemutatón, szerelmét Kiss Diána Magdolna játssza.

Izgalmas stúdiós előadásokat is tervez a Vörösmarty Színház. Ősszel a Pelikán Fészekben A mi Rómeónk és Júliánk címmel a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Teleki Blanka Gimnázium diákjainak szereplésével kerül színpadra Shakespeare klasszikusa. A 2024-es Atlantisz Program győztes csapatai Ferenczy Noémi és Somos Ákos, drámapedagógusok rendezésében alkotják újra a veronai szerelmesek tragikus történetét. A Kozák András Stúdióban az évad első bemutatója Ivan Viripajev: Részegek című drámája lesz. Az előadást Bagó Bertalan rendezi, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző szakos hallgatói írnak hozzá tételeket, amik élőben szólalnak meg az előadásokon. Ezután Horváth Csaba rendez a Kozák András Stúdióban, Eugene O’Neill: Amerikai Elektra című színdarabját. A rendező jellegzetes fizikai színházi stílusával ezúttal egy mélylélektani dráma mélyére ás. Ezt követően ugyanitt Herczeg Ferenc: Kék róka című darabja kerül színpadra. Ezt a szerelmi sokszöget Bagó Bertalan viszi színre, ezzel tisztelegve a szerző halálának 70. évfordulója előtt.

A 2024/25-ös évadban számos gyermek- és ifjúsági előadással várja a fiatalabb közönséget a fehérvári teátrum:
Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk - Komáromi Jókai Színház
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten - Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház
Fazekas Mihály-Tasnádi István: Lúdas Matyi - Csokonai Nemzeti Színház Debrecen
Szabó Magda: Tündér Lala - Komáromi Jókai Színház
Arany János: Toldi - Forte Társulat
Dóka Péter-Perczel Enikő: A kék hajú lány - Vörösmarty Színház
Veress András: Ágoston, avagy egér a felhők között - Ziránó Színház
Tűzkő Sándor: Élni jó - Sanyi, Én és a Gyerekek Produkció

A Vörösmarty Színház bemutatói után az Ars Regia bérlet következő évadi előadásait is ismertették az intézmények vezetői: dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója; Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője; Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója; valamint Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója. 

Az Ars Regia bérletkonstrukció egy olyan egyedi, összművészeti programkínálat, amely Székesfehérvár kulturális intézményeinek közreműködéséből született. A programban résztvevő intézmények olyan különleges előadásokat kínálnak a közönségnek, amelyek a helyi kulturális értékeket mutatják meg, mindezt pedig a színház nagyszínpadán. Idén a Vörösmarty Színház Ne most, drágám! című produkciója került a bérletbe, az Alba Regia Táncegyüttes “Örökül kaptuk, örökbe adjuk…” című táncelőadása, a Székesfehérvári Balett Színház Parádé című táncszínházi estje, illetve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Cosí Fan Tutte című vígopera hangversenye. 

Az Ars Regia bérletről ITT tájékozódhatnak.

A további részletek, a bérletházak, a bemutatók ajánlói, valamint az Ars Regia bérlet előadásainak információi a Vörösmarty Színház weboldalán találhatók: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/uj-evad 

A bérletházakról és -árakról ITT tájékozódhatnak, valamint itt megtekinthetik: