A teljesség felé - Weöres Sándorból kiindulva, Kozáry Ferenc és a Maróti Zenekar bemutatója

2024. 02. 12.

A teljesség felé című előadást Székesfehérváron, a Pelikán Fészekben láthatta az irodalomkedvelő közönség, melyet az est egyik szereplője,  a Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc a Maróti Zenekarral együttműködésben szerkesztett.  A produkció Weöres Sándor előtt tiszteleg, az ő alkotásai, levelei hangzanak el prózában, valamint zenés feldolgozásokban. A bemutató előadáson részt vett Sebő Ferenc is, aki korábban a költő számos művét zenésítette meg, de Weöresen kívül József Attila és Nagy László két versének feldolgozása is elhangzik az előadásban. A zenét a nyolctagú Maróti Zenekar adja: az eredeti, jól ismert dalokat fúvósokkal, citerával és ütőhangszerekkel kiegészítve adják elő. A produkció a Láncos-Szekfű Közalapítvány pályázatán keresztül jött létre.

A próbafolyamatok a tavalyi évben kezdődtek, Weöres Sándor születésének 110. évfordulóján. A zenés-táncos előadás egy válogatás a költő legkiemelkedőbb alkotásaiból, valamint a Füst Milánnal való levelezéséből. A verseket Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze mondja, valamint énekli el, miközben a Maróti Zenekar játssza el a költemények feldolgozásait, amelyek zenéjét Sebő Ferenc szerezte. Az est folyamán az Alba Regia Táncegyüttes fiataljai állnak fel a közönség soraiból és táncra perdülnek a hangulatos dallamokra. 

Kozáry Ferenc elmondta, hogy a zenekar megkeresésére csatlakozott a projekthez, amelyet közösen alkottak meg. A színész elmesélte, hogy személyes kötődése is erős Weöres Sándorhoz, ugyanis utolsó könyvét személyesen dedikálta a költő, Kozáry Ferencnek megcímezve. Ez az aláírás és könyv, valamint a költőkről készült felvételek az előadásban is megjelennek. Az alkotók szándéka szerint hiánypótló est készült a Pelikán Fészekben, ugyanis ilyen méretű zenekarral, ennyi hangszerrel egy ilyen jellegű produkciót színházban, a Művészetek Völgyén kívül ritkán látni.

A bemutatón részt vett a zeneszerző, Sebő Ferenc is, aki elmondta, hogy egy ilyen jellegű előadásnak érzelmi hatást kell elérni a nézőkben, amit ez a produkció elért. Az alkotó csapatnak gratulált és további sok sikereket kívánt. 

 

További információk az előadással és jegyinformációkkal kapcsolatban ITT elérhetőek.