Szikora János a Madách 200 Gondolat Fesztiválon

2023. 10. 31.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel beszélgetett a demokráciáról a Madách 200 Gondolat Fesztiválon.

 

A Veszprém Európa Kulturális Főváros ötnapos rendezvénye Az ember tragédiája színeihez kapcsolódó gazdasági, politikai, filozófiai és művészeti beszélgetéseknek adott otthont.

A csütörtöki napon Szikora János és Navracsics Tibor az athéni színt és annak legfőbb kérdését, a demokrácia fogalmát járták körül. 

 

A miniszter úr szerint a demokráciát minden országközösség a saját kultúrájának tükrében tudja csak definiálni, hiszen a demokrácia csak akkor működhet jól, ha az emberek hisznek benne. Ezért tartja fontosnak a választás intézményét, mert így a rendszer újjászületésének lehetősége a nép kezében van.

 

 

A rendezést a demokráciával párhuzamba állítva Szikora János elmondta, hogy bár minden művészi alkotói folyamat egy ötlettel és a közös munkával kezdődik, az idő előrehaladtával azonban több döntést kell meghozni, amelynek a terhét és felelősségét egyre inkább egy vezető veszi magára. 

 

Kiemelte, hogy egy olyan demokrácia, ami mögött nem áll kultúra, az előbb-utóbb eltorzul. Abban az esetben, ha a társadalmat egy kulturálatlan közösség vezeti, az megbontja a demokrácia alapját. Épp ezért van szükség a kulturális eszmecserékre, amelyek hozzásegítik a társadalmat a demokrácia rendszerének megértéséhez és működtetéséhez.

 

Szikora János 2002-ben, a Nemzeti Színház nyitóelőadásaként rendezte meg a Tragédiát. Az előadás vezérvonalaként azt akarta megmutatni, hogy a teljes élet alapvető alkotórésze az isteni kegyelem, de az ember a luciferi kísértő gondolat miatt állandóan szembeszáll vele.

 

Ahogyan Az ember tragédiájában, úgy a világtörténelemben is rengeteg példát találunk nem jól működő demokráciákra, de szerinte a demokráciánál jobb társadalmi berendezkedést még nem talált ki senki.