Benyovszky, a szabadság szerelmese - Sajtótákékoztató

2023. 09. 23.

Székesfehérvárról indul nemzetközi hódító útjára a világszerte híres, legendás utazó és földrajzi leíró életéből született musical-szenzáció Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel. A nemzetközi figyelemre is számot tartó, új szuperprodukció bemutatója több szempontból is unikumnak számít: a musical a Székesfehérváron épülő új multifunkcionális rendezvénycsarnok egyik első nagy kulturális attrakciója lesz, mely iránt nemzetközi az érdeklődés, hiszen már most több külföldi meghívása van Lengyelországtól Tajvanig. A nagyszabású romantikus mű zeneszerzője Nagy Tibor Magnus, „Best Continental European Composer” és Grand Prix-díjas zeneszerző, a darabot Jókai Mór regénye alapján Pozsgai Zsolt, Balázs Béla-díjas, Érdemes művész írta, a dalszöveg pedig Bradányi Iván, Artisjus- és Magyar Rádió Életműdíjas író, költő utolsó munkája volt.

A nagy magyar utazó, hajós, katona és felfedező, Benyovszky Móric négy földrész legkülönlegesebb tájaira jutott el, magyarként és közép-európaiként a legtöbb helyen a civilizáció nagyköveteként hagyott nyomot. Nem véletlen, hogy magyarságát nem elvitatva, sok európai, sőt Európán kívüli nép is sajátjának tekinti személyét. Mégis leginkább egy közép-európai világfi volt, akit nagy nemzeti hősüknek tartanak a lengyelek és éppúgy tisztelnek a szlovákok is.

A musical egyszerre állít emléket a kalandvágyó, de mindig a szabadság eszményéért küzdő magyar nemesnek, a lengyel függetlenségi harcokban résztvevő és orosz hadifogságba esett hősnek, a kamcsatkai fogolytáborból zseniális tervvel kiszabaduló és a Péter-Pál nevű hajó megszerzésével egy egész legénységet megszöktető kapitánynak. Megismerkedhetünk továbbá a Mária Teréziát, XV. Lajost, George Washingtont és Benjamin Franklint személyesen is ismerő diplomatával, de mindenekelőtt a világot Tajvantól Madagaszkárig bejáró felfedezővel, illetve a törzseket békítő kormányzóval, akit a madagaszkári emlékezet máig őriz.

A musical a Benyovszky Társaság elnökének, G. Németh Györgynek az ötlete alapján született, aki egész életében megszállottja volt a felfedező életútja megismerésének. Több évtizedes kutatás és elfelejtett nemzetközi dokumentumok összegyűjtése közben mindinkább egy nagyszabású zenés mű lehetősége körvonalazódott, amely méltóképpen és kellő vitalitással állíthat emléket Benyovszky nagyformátumú személyiségének.

Madagaszkár „királyának” kalandos és romantikus története, izgalmas színházi vállalkozásnak ígérkezik, amely a Székesfehérváron épülő új rendezvénycsarnok egyik első nagyszabású produkciója lesz. Az előadás rendezője az operák és musicalek rendezésében több évtizedes tapasztalattal rendelkező Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója lesz, a bemutatót 2024 nyarára tervezik az alkotók.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az előadás bemutatójának színhelyét mutatta be. A Székesfehérváron épülő új multifunkcionális csarnok egyik első kiemelt kulturális eseménye lesz a produkció bemutatója. mint mondta, a lengyel-magyar barátság kapcsolatát pont a kultúra tudja legjobban erősíteni, ennek pedig egy nagyon szép példája lehet majd ez az előadás.

Katarzyna Ratajczak-Sowát, budapesti Lengyel Nagykövetség Politikai-közgazdasági Osztályának vezetője, a nagykövet helyettese arról beszélt, hogy megtiszteltetés, hogy a lengyel identitás hangsúlyossága kiváltképpen fontos az előadás megalkotásában. Kifejezte köszönetét, hogy a lengyel-magyar hősről ilyen produkció készül.

A Benyovszky Emléktársaság elnöke, G. Németh György a készülő produkcióról és a történet főhőséről beszélt. Az ő szabadság-eszményének üzenetét szeretnénk eljuttatni a fiatalokhoz és azokhoz, akiknek a szíve fiatal. Befejezésképpen elmondta, hogy ezzel az előadással juthat majd el Benyovszky Móric története nemzetközi szintre is.

G. Németh György ünnepélyesen átadta Benyovszky Móric madagaszkári naplójának kötetét Cser-Palkovics András, polgármesternek és ezzel szimbolikusan a városnak.

 

 

 

Nagy Tibor Magnus, zeneszerző azt mondta, hogy a mű ékköve pályájának. “Benyovszky személyisége, hazaszeretete, hősiessége, bátorsága, család szeretete, kitűnő diplomáciai érzéke és mindenek előtt szabadság szeretete, nagyívű dallamok megírására inspirált.” Emellett köszönetet mondott, hogy mennyi égtáj zenei motívumait használhatta fel zenéjében - Kamcsatkától Tajvanon keresztül Baltimore-ig.

A sajtóesemény lezárásaként Szikora János kiemelte, hogy milyen gazdag életet élt Benyovszky Móric, nem csoda, hogy annyi alkotó géniuszt inspirált a múltban és a jelenben is. A musical zenéje kapcsán elmondta, hogy elsősorban annak  gazdag hangzásvilága és műfaji, sokszínűsége, world music-jellege fogta meg. Ez nagyban inspirálja a rendezői koncepció kidolgozásában is.

A musical ősbemutatójának bejelentésén György Rózsa Sándor, a Budapesti Operettszínház művésze és Kiss Diána Magdolna, a Vörösmarty Színház művésze énekelte el az előadás címadó duettjét.