A Színikritikusok-Díjának idei várományosa: Krisztik Csaba

2023. 08. 18.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. A díjátadó gála, amelyen a tatabányai Jászai Mari Színház társulata közreműködik, szeptember 17-én lesz a Katona József Színházban. A várományosok között Krisztik Csaba.

A már nyilvánosságra hozott díjazottak

A céh áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy 2023-ban az életműdíjat a Soltis Lajos Színházhoz is erősen kapcsolódó Ecsedi Erzsébet színművész kapja.

A Színházi Kritikusok Céhe 2022-ben alapította a Jövő díjat, amely évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható. A 2023-as díjazott a céhtagok szavazatai alapján a celldömölki Soltis Lajos Színház.

A gyerek- és ifjúsági színházi előadások kategóriadíjáról a tavalyi évhez hasonlóan ismét a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium döntött. A díjazott a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója. Idén a bizottság az értékelésekkel kiegészített rövidlistát is nyilvánosságra hozta.

Finomhangolt szavazás

Június elején pedig arról adtunk hírt, hogy a kategóriadíjakról részben megújult rendszerben döntenek tagjaink. A Színikritikusok díjának változtatásait hosszas műhelymunka előzte meg a Színházi Kritikusok Céhében, amelyben a tagság kísérletet tett a díjazás szempontjainak finomhangolására. A felmerülő változtatások elfogadásáról vagy elutasításáról a Céh tagsága demokratikusan döntött.

A díj átadásakor 2023-tól kezdve egy szimbolikus gesztussal szeretnénk kifejezni a független színházi társulatok jelentőségének folyamatos növekedését. Noha a Céh soha nem tartotta kevésbé fontosnak az úgynevezett „minősítéssel nem rendelkező” társulatok előadásait a kőszínházakéinál, ezt az egyenlőséget a jövőben a kategóriák neveivel is szeretnénk kifejezni. Ennek megfelelően a 2022/2023-as évadtól a szavazólapon „Legjobb kőszínházi előadás” és „Legjobb független színházi előadás” kategóriákban lehetett szavazni a kiemelkedő teljesítményekre.

2023-tól „hivatalosan” is elismerjük a már évek óta jelenlévő tapasztalatunkat, amely szerint jó ideje olyan sok és szerteágazó, a létező kategóriákba bele nem férő, kiemelkedő, színházzal kapcsolatos teljesítménynek vagyunk tanúi, amire nem elég pusztán a régóta létező Különdíj kategória. Idén ez a kategória „visszanyerte” az eredeti elképzelés szerinti jelentőségét, és ebben a kategóriában a tagság az évad olyan teljesítményeire szavazhatott, amelynek nincs külön kategóriája (pl. bábtervezés, dramaturgiai munka, koreográfia, fordítás, rendezvény, fesztivál stb.).

Teljes értékkel továbbra is a Céh azon tagjai szavazhatnak, akik az évadban legalább 90 új, magyar színházi bemutatót néztek meg, de továbbra is lehetősége van szavazni azoknak is, akik 90-nél kevesebb, de legalább 50 új bemutatót tekintettek meg. Az ő szavazatuk kisebb súllyal (feleakkora pontértékkel) esik latba, de kategóriánként az eddigi kettő helyett ők is három szavazatot adhattak le. A változtatással az a célunk, hogy láthatóbbá váljon a jelölések szerteágazó mivolta, és a nyilvánosság előtt is észrevehetőbb legyen, milyen sok produkciót és alkotót jelölnek meg a szavazólapokon kollégáink azokban az években is, amikor egy-egy társulat tarol a díjátadón.

A Színikritikusok díja várományosai

Idén 21 színikritikus (Balogh Gyula, Bóta Gábor, Csáki Judit, Csizner Ildikó, Dömötör Adrienne, Gabnai Katalin, Gergics Enikő, Herczog Noémi, Karsai György, Keszte Bálint, Kovács Bálint, Kovács Dezső, Lénárt Gábor, Nánay István, Németh Fruzsina Lilla, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea, Szekeres Szabolcs, Turbuly Lilla, Urbán Balázs) adta le voksát.

Tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várja a szeptember 17-i díjátadót, amelynek helyszíne a Katona József Színház. A gála a közönség számára ezúttal is nyilvános, a jegyárusítás már elindult az eseményre, amelynek közreműködői idén a tatabányai Jászai Mari Színház művészei.

Az előadások közül a Solness (Örkény Színház) négy, a The Black Rider (Örkény Színház) és a Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház) három-három kategóriában kapott jelölést.

Horváth Csaba rendezőként, továbbá a Forte Társulat a független színházi és a kőszínházi előadások közt is jelölést kapott.

Cseri Hanna a Gólem Színházban rendezett Kócos macskaember-kölyökkel már elnyerte a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás díját, de versenyben van a Budapest Bábszínházban készített Az utolsó bárány zenéjével, valamint a legígéretesebb pályakezdők kategóriájában is.

A várományosok listáján az Örkény Színház az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában várományos. A Budapest Bábszínház három kategóriában négy jelöléssel várhatja a díjátadót. A tatabányai Jászai Mari Színház szintén három kategóriában érintett.

Két-két jelölése van a kecskeméti Ciróka Bábszínház, az ESZME – FÜGE, a Forte Társulat, a Katona József Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Pintér Béla és Társulata, a Radnóti Színház, a Vígszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásainak és az azokban közreműködő alkotóknak.

A vidéki színházak közül a Miskolci Nemzeti Színházban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban dolgozó alkotók szerepelnek a várományosok listáján.

A határon túli színházak közül a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata válthatja díjra a jelölést.

A várományosok között többféle koprodukció is megtalálható: együttműködésre lépett kőszínház és független társulat, kőszínház és szabadtéri színház, továbbá független produkciós házak.


A Színikritikusok díjának várományosai

(kategóriánként, ábécésorrendben)

 

A legjobb független színházi előadás

Akár Akárki (Forte Társulat – Szkéné Színház, rendező: Horváth Csaba)

Az Imádkozó (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla)

Ki ölte meg az apámat? (ESZME – FÜGE, rendező: Szenteczki Zita, Kovács Domokos)

 

A legjobb kőszínházi előadás

Ifjú barbárok (Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila)

Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

Solness (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó)

 

A legjobb szórakoztató színházi előadás

Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Szikszai Rémusz)

Kalamazoo (Orlai Produkció, rendező: Sebestyén Aba)

The Black Rider (Örkény István Színház, rendező: Polgár Csaba)

 

A legjobb rendezés

Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

Solness (Örkény István Színház, rendező: Gáspár Ildikó)

The Black Rider (Örkény István Színház, rendező: Polgár Csaba)

 

A legjobb női főszereplő

Fodor Annamária (Az Imádkozó, Pintér Béla és Társulata)

Imre Éva (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház)

Pálos Hanna (Médeia, Katona József Színház)

 

A legjobb férfi főszereplő

Mácsai Pál (Solness, Örkény István Színház)

Simon Zoltán (A „K” ügy, Miskolci Nemzeti Színház)

ifj. Vidnyánszky Attila (A kastély, Vígszínház)

 

A legjobb női epizódszereplő

Pelsőczy Réka (Magányos emberek, Katona József Színház)

Sodró Eliza (Legközelebbi ember, Radnóti Színház)

Szaplonczay Mária (Solness, Örkény István Színház)

 

A legjobb férfi epizódszereplő

Gyulai-Zékány István (Kivilágos kivirradtig, Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat)

Krisztik Csaba (Julius Caesar, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)

Terhes Sándor (A várományos, Örkény Színház)

 

A legígéretesebb pályakezdő

Cseri Hanna

Gardenö Klaudia

Major Erik

 

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg

Bíró Bence: magyartenger

Fábián Péter: Barguzin – Lehullt csillag fénye

Hajdu Szabolcs: Legközelebbi ember

 

A legjobb díszlet

Don Juan (Nemzeti Színház, tervező: Numen for Use, Ivana Jonke)

A kastély (Vígszínház, tervező: Schnábel Zita)

Kasimir és Karoline (Jászai Mari Színház, Tatabánya, tervező: Zöldy Z. Gergely)

 

A legjobb jelmez

Figaro házassága, avagy egy őrült nap (Nagyváradi Szigligeti Színház, tervező: Jeli Luca Sára)

Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya, tervező: Michac Gábor)

The Black Rider (Örkény István Színház, tervező: Izsák Lili)

 

A legjobb színházi zene

Barguzin – Lehullt csillag fénye (Ciróka Bábszínház, Kecskemét, zeneszerző: Rozs Tamás)

Csongor és Tünde (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, zeneszerző: Bakk-Dávid László)

Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Cseri Hanna)

 

Különdíj

Bíró Bence, a Ki ölte meg az apámat? című előadás szövegkönyvéért

Budapest Bábszínház, a Kísérleti Stúdió újraindításáért

Hoffer Károly, a Dekameron 2023 című előadás bábjaiért