Koronatúra az Aranybullánál

2023. 08. 07.

A hagyományos Koronázási Szertartásjáték helyett idén augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket. A nézők azúttal azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját.

Szikora János, F. Szegő Krisztina, Pokrovenszki Krisztián

Foto: Simon Erika/ÖKK

A helyszín az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpad lesz. „Az elmúlt több mint tíz évben zajlott szertartásjátékok azt mutatták meg, hogy a koronázás alatt mi történt a templomban. Idén azt láthatjuk, hogy mi történt a királlyal addig, amíg bejött a templomba, illetve mi történt vele azt követően, hogy eltávozott a templomból.” – mondta el Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, hozzátéve, hogy Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján idézik fel ezeket az eseményeket.

Foto. Simon Erika/ÖKK

A professzor „A magyar királykoronázások útvonala Székesfehérváron” című tanulmánya alapján a nézőket végigviszik a királykoronázás útvonalán. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási szertartásjátékoknak. Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A részvétel ingyenes, de REGISZTÁCIÓhoz kötött!