Bemutattuk az AranyJátékot - megalakult a Vörösmarty Diákszínház

2023. 03. 21.

Éppen nyolc éve hívta életre a székesfehérvári Vörösmarty Színház alkotóközössége az Atlantisz programot. A város középiskolásai - idén 14 iskolából – minden évben igazi színházat varázsolnak. Idén a zsűri különleges díjat osztott ki - mindenkinek.

Mint mindig - most is nehéz helyzetben volt az ötfős grémium, ezért egy érdekes ötlettel álltak elő. Minden csoport elismerő oklevelén ugyanaz a felirat állt: a Vörösmarty Diákszínház alapító tagjává avanzsálták a résztvevőket. A diákok játéka, a pedagógusok munkája, a színházi mentorokkal közös felkészülés eredménye az a mai döntés, amely megérett az évek során. A zsűri idén egyhangúlag amellett tette le a voksát, hogy ne „leg” eredmények szülessenek, hanem egy jövőbe mutató fődíj. Ennek alapja, hogy a jelenlévőkkel közösen valósítják meg azt a szándékot, miszerint alapítanak a Vörösmarty Színházon belül egy új kulturális intézményt. A Vörösmarty Diákszínház lehetőséget ad arra, hogy a következő évadtól bérletes előadásban vigyen színre egy darabot a város diákszínjátszóiból összeálló alkalmi társulat. Hogy ne csak egy estén, hanem annál többször is megmutathassák ifjú tehetségeink: megértek a nagyszínpadhoz.

Idén Arany János és balladái kerültek terítékre, és nem túlzás azt állítani, hogy – ahogy az egyik iskola felkészítő tanára fogalmazott, Arany minden szava szerelem. Ezt a szerelmet mutatják ma be a gyerekek, akik között lesznek kicsik és nagyok, zenészek és képzőművészek, táncosok és énekesek. 

A felkészítő tanárok mellett természetesen társulatunk tagjai, Kiss Diána Magdolna, Ballér Bianka, Kerkay Rita, Váradi Eszter Sára, Lőrincz Zsuzsa, Juhász Illés, Keller János, és a színház egész stábja rengeteget segített, hogy a varázslat megvalósulhasson. 

És ahogy arról ez az óriási tablókép is árulkodik, a gyerekek lelkesedése, tehetsége, öröme mindet elsöpört a színpadon...

Fotó: Simon Erika/ÖKK

Így készült...