A Beatles lelke, avagy a fiatal valóság

2022. 11. 25.

December elején fellibben a függöny, a színpadon a Gombafejek története, akik meghódítják a Királyok Városát is. Forgács Péter rendezésében, Kováts Gergely Csanád koreográfiájával színházunkba érkezik a Beatles.hu. Reméljük, hasonló standing ovation-ben lesz részük, mint elődeiknek…

A Beatles-fiúk megkerülhetetlen része a zenetörténelemnek, ezt leszögezhetjük. Nincs olyan e föld kerekén, aki egy-egy slágerüket ne ismerné, vagy ha ifjonti kora miatt mégsem, hát ha meghallja bármelyiket, biztosan beindul a boogie az ő lábában is. És persze vannak a megszállottak – mint bevallottan ennek az előadásnak a rendezője is -, akik nemhogy betéve tudják mindet oda-vissza, de még előadást is csinálnak belőle. Így született meg a Beatles.hu Forgács Péter és Kováts Gergely Csanád közös munkájának gyümölcseként, ezúttal a Vörösmarty Színház-ra hangolva.

A zenekar életének storyjaiból összefűzött, dalokkal megspékelt zenés ámokfutás egyik legfontosabb eleme kétségkívül a koreográfia. Ennek felelőse Kováts Gergely Csanád: „A Beatles-fiúk karaktere és életszemlélete, egy ilyen nagyon laza, kicsit szinte már angol humorú, pökhendi, fiatal valóságot mutat, és ezt próbáltam belecsempészni. Sokszínűség, sokszor túlrajzolt karakterek, túlszínezett pillanatok, néha már rajzfilm-szerű. A koreográfus feladata az, hogy minden, ami tánc, ugyanazt a hangulatot, ízt, illatot hozza, amilyenek ők voltak.”

És ha még nem lenne elég, hogy kívülről komponálja a mozgást, szereplőként, a Beatles lelkeként is óriási szerepet vállal az előadásban: „Ez egy skizo állapot, főleg, ha úgy vesszük, hogy a próbafolyamatot föl kell tenni, hogy legyen meg a kész mű, és aztán azzal is foglalkozni az agyam másik területével, hogy abban én hol vagyok, mit csinálok. Ráadásul ez egy új gárda, hiszen ez a darab egyszer már elkészült. Nekem is fontos az, hogy a saját karakteremet hogyan tudom alakítani hozzájuk.”

A Beatles.hu-t Győrben, az ottani társulattal játszották már. Itt azonban egy teljesen új csapatot kellett beavatni az ámokfutásba: „Sok lelkes fiatal, sok olyan színész van benne, akik mernek lazák lenni, mernek „hülyegyerekek” lenni, és ez engem inspirál. Úgy gondolom, hogy bármennyire ugyanaz a címe és ugyanaz a története, ez egy teljesen más táplálék lesz a nézőknek.”

Az előadást december 3-án mutatjuk be a Nagyszínpadon.

Szereposztás, további info ITT