Istenség a realitások fölött - Gáspár Sándor cézárja

2022. 10. 05.

Véghajrában a Julius Caesar. Október 8-án a Nagyszínpadon debütál a Shakespeare-klasszikus, a címszerepben pedig Gáspár Sándor. Hatalmi játszmák, politikai gyilkosság, polgárháború, megtisztulás. Vagy mégsem...

Julius Caesar egyesek szemében diktátor, mások szemében vérbeli poltikus, aki a császárságot - bár autokrata módon - mégis olyan magasságokba emelte, ahonnan, nos, jó nagyot lehetett esni. Talán nem nevezthetjük spoilernek, ha kimondjuk a cézárral ez meg is történt. Hogy mi vezetett idáig, ha rendelkezünk némi történelemtudással, tudjuk. Shakespeare, Gáspár Sándor és Bagó Bertalan rendező szemüvegén keresztül pedig most ki is derül a Nagyszínpadon. És, hogy milyen ez a hatalmas és egyben gyámoltalan császár, Gáspár Sándor szavaival élve: 

"Jól jellemzi Shakespeare a körülötte lévő szereplők által. Valószínűleg a politikai képességei kivételesek, viszont az, hogy ebbe a csapdába bele tudott sétálni, azt is jelenti, hogy bizonyos fokig ezek az éles látások beszűkültek, és a hübrisz, mint olyan, kevésbé teszi őt óvatossá, hiszen a maga istensége a realitások fölé nő, és ezért védtelenné válik."

 

Az évadnyitó bemutatót október 8-án nézhetik meg. Aztán októberben még számos alkalommal van rá lehetőségük.

És hogy kiket láthatnak még a színpadon? Az ITT kiderül.