Rideg egyszerűség és üszkös vasbeton - avagy a Julius Caesar díszlete

2022. 10. 03.

Nincs könnyű dolga díszlettervezőnek, ha egy ókori római történet, amely párszáz évet utazva az időben Shakespeare tollából röppent ki, a XXI. században kerül színpadra. Vereckei Rita azonban az utalások és a modern kor egyvelegének mestere. Így repül a mi Julius Caesarunk időben és térben a mába.

A díszlettervezés első és legfontosabb kérdése, hogy milyen korba helyezzük az előadást. Bagó Bertalan rendező nem sokáig teketóriázott, a mába álmodta meg a shakespeare-i Julius Caesart. Node egy körültekintő díszlettervező itt még nem állhat meg, hiszen ha egy Shakespeare-előadásról van szó, legyen az bármily aktuális, az egyetemességet és a költőiséget nem vitathatjuk el. Így Rita egy nagyvonalú és végtelenül elegáns teret álmodott meg a színpadra:

"Beton, fém, és üveg felületek, csupa rideg egyszerű anyag, ami a mai legmodernebb építészet  formavilágát idézi. Ezekből építettem fel egy vázrendszert, sok mozgatható plexis elemmel, amik áttetsző labirintust alkotnak a térben. A forgót használva, nagyon varábilis tereket tud létrehozni. A háborús képben  a vasbeton  tartógerendák üszkösen megtörve rogynak a térbe, mint egy óriás tankcsapda, és már nem tartanak többé…"

A Julius Caesar bemutatója október 8-án este hétkor lesz a Nagyszínpadon.

Az előadásról további infó ITT

Jegyrendelés ITT