A XXI. század szabadsága

2022. 09. 28.

„Ezt a napot Petőfi napjának nevezze a magyar nép; mert ezt a napot ő állítá meg az égen, hogy alatta végig küzdhesse a nemzet hosszúra nyúlt harcát szabadsága elleneseivel!” Így kezdődött 1973-ban az „első magyar rockopera”, amely hegyeket mozgatott meg, tornyokat döntött – köszönhetően Paál Istvánéknak. És így kezdődik ma is, 50 évvel később a Petőfi rock a Pelikán Fészekben.

Nánay István visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a Paál István-Duró Győző-Árkosi Árpád (aki egyébként szakmai tanácsadóként a Vörösmarty Színház előadásában is közreműködött) fémjelezte Szegedi Egyetemi Színpad előadása több volt, mint újítás, több volt, mint egy felkiáltás. Az akkori politikai-társadalmi rendszerben egy ordítás volt. És elindított valamit: „Az előadás legszebb pillanatai azok voltak, amikor a forradalmi ifjak összegyűjtötték az egyetemistákat, azaz a nézőkhöz fordultak, és maguk közé hívták őket. S nőtt-nőtt a tömeg, már többen voltak a játéktéren, mint a széksorokban, a könnyen megjegyezhető dallamú Nemzeti dalt együtt énekelték, s az előadás végére egybeolvadt a nézőtér és a játéktér, a nézők ismét betódultak a porondra, és a színészekkel együtt énekelték a darab dalait, meg a Marseillaise-t, a Warszawiankát…”

A mai Magyarországon, a Petőfi Emlékévre készülve a Pelikán Fészekbe is beköltözött az ifjúság Lőrincz Zsuzsa vezetésével, hogy megfejtsék, számukra mit is jelent a szabadság: „Petőfi egy pimasz fickó volt, aki nekünk már hős és ikon, mi ezt lehámozzuk róla. Megkérdezzük, hogy nekünk mit jelent most a szabadság egyénenként, 2022-ben, itt, Fehérváron. Hogy, hogy tudnak erről úgy beszélni, hogy érvényes legyen, és csak az övék.”

A produkció a Szegedi Egyetemi Színpad ’73-as előadását használja sorvezetőként, úgy a zenében, mint szövegben: megzenésített Petőfi-versek, helytartótanácsi jegyzőkönyvek, naplórészletek hozzák mind közelebb a szabadság utáni sóvárgás ’48-as eufóriáját.

Árkosi Árpád, az akkori előadás egyik alkotója az egyik próba után így nyilatkozott:

A szabadság fogalmát ő fiatalságukhoz igazítani, ez egy nagyon izgalmas kérdés, és azt kell, mondjam, hogy egy nagyon erős és jó kísérlet. Tehát nincs hiányérzetem.

A Petőfi rock című előadást 2022. szeptember 29-én este hét órakor mutatjuk be a Pelikán Fészekben.