Bujtor István emlékére új bérletházat nyitottunk

2022. 09. 27.

Tizenhárom éve ment el színházunk egykori legendás tagja, Bujtor István. A magyar Bud Spencer idén lett volna 80 éves, ám 67 évesen, 2009. szeptember 25-én örökre eltávozott. 1988-tól kilenc éven át erősítette társulatunkat, emlékére idén egy új, nevét viselő bérletházat indítottunk.

Az Origo így összegzi székesfehérvári éveit:

"Az első, maga által színpadra állított – ugyancsak erős hatású – Kakukkfészket a székesfehérvári színházban mutatják be 1986-ban. McMurphyt Eperjes Károly alakítja, az Indiánt maga a rendező. Bujtor István ugyanakkor még a MAFILM társulat tagjaként, 1983-ban játssza el Lennie szerepét a székesfehérvári Vörösmarty Színházban John Steinbeck Egerek és emberek című darabjában. Ezt követte a Tennessee Williams A vágy villamosa című művének színre vitele, Blanche szerepében Tordai Terivel. Majd következett a már említett Kakukkfészek megrendezése.
A színházat akkoriban Péterffy Attila vezeti. Produkciókra szerződő, évadonként megújuló társulattal – Magyarországon újszerű stagione-rendszerben – működteti az addig befogadó színházként üzemelő intézményt. 1988-ban Bujtor István művészeti vezetőként szerződik Fehérvárra.
A következő kilenc évadban színészként és rendezőként is részt vesz a színház munkájában. Egyik legnagyobb vállalkozása Molnár Ferenc Liliomának színre vitele. A bemutató előtt nyilatkozza, hogy miként a Kakukkfészek McMurphy-je, úgy Liliom figurája is – akit Latinovits Zoltán Kecskeméten formált meg anno – rímel Zoltán bátyjára."

Akár színpadon, akár filmen, akár rendezői székben mindig maradandót alkotott, emlékére rá jellemzően, könnyed darabokat tartalmazó előadásokat válogattunk össze egy új, nevét viselő bérletházba, amelyben az Adáshiba, Beatles.hu, Mágnás Miska, és a Te édes, de jó vagy, légy más! előadások érhetőek el. Bővebb információ >>