"Végre egyszer együtt sírunk és nevetünk" - A jeruzsálemi király írójának üzenete a Magyar Dráma Napján

2022. 09. 21.

Az idei Magyar Dráma Napját hogyan is ünnepelhetnénk másként, mint egy új ősbemutató írójának üzenetével. Totth Benedek A jeruzsálemi király című darabját tavasszal mutatjuk be, és büszkén állíthatjuk magunkról, hogy az elmúlt időszakban ez már a hetedik kortárs magyar drámánk, amely először a Vörösmarty Színház színpadán kelt életre...

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik A MAGYAR DRÁMA NAPJÁt, annak emlékére hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A művet Paulay Ede állította színpadra. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.

A Vörösmarty Színház ennek a gondolatnak zászlóshajójaként az elmúlt években hat ősbemutatót tartott: Esterházy Péter Mercedes Benz, Háy János A cégvezető, Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál Az ember tragédiája 2.0, Dóka Péter A kékhajú lány, Tasnádi István Kartonpapa, Csukás István Diótörőcske című műve került színpadra.

2023-ban Totth Benedek A jeruzsálemi király című drámáját mutatjuk be.