Közönségdíjas vendégelőadás Keller János főszereplésével

2022. 06. 30.

Július közepén érkezik Keller János főszereplésével az Árva szörny című kétszereplős pszichodráma. Az előadást áprilisban mutatták be Veszprémben, július 15-16-án és 19-én pedig a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában vendégeskedik.

Topolcsányi Laura pszichodrámáját Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező vitte színpadra a Tortúrából ismert színészpáros, Módri Györgyi és Keller János közreműködésével.

Az elgondolkodtató, sokkolóan valósághű előadás a napjainkban egyre inkább aktualitását élő, mindenkit érintő, az élet szinte minden területén megjelenő magatartási zavarokat, lelki bántalmazásokat mutatja be, mely munkahelyi- és egyéb közösségekben gyakran előforduló, romboló személyiségek miatt kialakult nehézségekre irányítja rá a figyelmet.

Az Árva szörny Robertje azért veszíti el a kapcsolatot önmagával (és a világgal), mert saját jogán nem szeretik, csak feltételekhez kötötten, amelyeknek azonban nem képes megfelelni. Azt éli meg, hogy a szülei számára nem vállalható a személye, csak az, ami hasznos belőle. Hogy a szülei szeretete feltételes, tehát ha kudarcot vall, nem lesz méltó a szeretetre. Ezért eltünteti (egy kagyló mélyére) gyermeki énjét, és megteremti a hamis ént, aki mindent tud. Mindenható. Zseniális. A hamis én tökéletes. Minden, ami a gyermek nem. Lényegében a gyerek feltalálja istent, megalapít egy külön bejáratú vallást, amely megvédi őt a szülőtől. Jó lenne nem vádolni, csak vázolni és árnyalni. És soha nem téveszteni szem elől, hogy minden következmény.

„Lelkileg nagyon mély és kemény utat járok be én is és a karakterem is, aminek az egész jellem fejlődése végig követhető az előadásban. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ő egy brutális ember, hiszen ő a gyermekkori sérüléseinek áldozata, amely kihat a jövőbeni énjére, jellemére, viselkedésére.” – vélekedett Keller János. „Minden előadást úgy kell játszani, hogy az ember a szívét-lelkét beleteszi, ezt máshogy nem is lehet: itt vagy belemegyünk szó szerint a sárba lelkileg, vagy különben nincs értelme! Színészileg és emberileg is iszonyatosan nagy kihívás és összetett feladat.”

Az Árva szörny pszichodrámát a Jászai Mari-díjas, Tasnádi Csaba vitte színpadra. „Már az elején izgalmasnak tűnt a darab és rendkívül érdekes volt a szövegkönyv is. Ismertem ezt a pszichiátriai betegséget, a nárcizmust, mint jelenséget, de nem gondoltam, hogy ez egy ennyire húsba markolóan sokakat érintő probléma. Aztán belemerülve a témába a próbafolyamat során nagyon érdekes emlékképek élesedtek ki lelki szemeim előtt...” – mondta el a rendező. Azt is hozzátette Topolcsányi Laura kitűnően és nagy felkészültséggel nyúlt a témához és olyan előtanulmányokat folytatott, melyek segítségével szakszerű és közérthető, ugyanakkor orvosilag helytálló a szövegezés. „A darab, mint színpadi mű is nagyon jól építkezik, viszonylag sokáig fent tudja tartani a titkot, ügyesen adagolja a gyanús elemeket, a végkifejlett felé közeledve pedig egyre szorítóbb a nyomasztó jellege. Megőrzi az igazi jó színház hatásképző jellegét, de tanít, elgondolkodtat, elmélyülésre késztet.”

Az előadást július 15-én, 16-án és 19-én nézhetik meg a Kozák András Stúdió légkondicionált termében.

Jegyek ITT!