Ítélet és kegyelem a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2022. 06. 11.

A Magyar Mozgókép Fesztiválon járt Veszprémben június 10-én az Ítélet és kegyelem rendezője és két főszereplője. A film levetítését követően egy remekbeszabott közönségtalálkozón árult el sok-sok kulisszatitkot Szikora János, Gáspár Sándor és Imre Krisztián.

A vetítésre a Bujtor-Latinovits Játékszín meghitt terében került sor, ahol igazán érdeklődő közönség nézte meg a filmet. Az azt követő közönségtalálkozón is aktívnak bizonyult a társaság, számos kérdéssel "bombázták" a művészeket. Szikora János arról mesélt a film kapcsán, hogy a véletlenek, vagy talán a sorsszerűség játéka folytán sikerült kerekre zárni egy történetet, amely Fehérvártól nem messze, Csákberényben kezdődött, és a film premier-vetítésével zárult be. Most pedig a Magyar Mozgókép Fesztiválon ismét megmutathatta magát a nagyközönségnek. Felmerült az a kérdés is, hogy vajon mi lehet a titka ennek a történetnek, hogy Tokio-ban egy tv-film fesztiválon díjat nyert, mi lehet az, ami egy teljesen más kultúrával összekapcsolhat minket. Erre választ is talált az alkotócsapat, a közönséggel együtt: a hatalom megszerzésének és megtartásának módszere az idők során nem változik, és független a földrajzi távolságoktól. Ez pedig maga a megfélemlítés.

Imre Krisztián, a római katolikus plébánost, Manszbarth Antalt alakító színész arról is mesélt, hogy az eredeti, színházban játszott előadás, a Perelj, Uram!, majd ennek filmváltozata, az Ítélet és kegyelem pályája elején meghatározó lökést adott. A film létrejöttét egyébként a körülmények nem segítették, a stábból többen - így maga a rendező, Szikora János is - az akkor tomboló Covidban szenvedtek, így volt, aki helyett ugrani kellett, a rendező pedig a karantén ideje alatt online instruálta kollégáit. 

A közönségtalálkozó remek hangulatban telt, igazán értő és érdeklődő közönséggel, az alkotóknak pedig nagy öröm volt, hogy a Magyar Mozgókép Fesztiválon is bemutatták az alkotást.